Sari la conținut

Hemoroizi – cauze, simptome si tipuri de hemoroizi.

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Hemoroizi: fereste-te de ei

Hemoroizii constituie o afectiune a structurii vasculo-conjunctive din regiunea anală, fiind astfel o patologie atât a vaselor sanguine, cât și a țesutului conjunctiv care le susține în această zonă. Sângerarea hemoroizilor se caracterizează prin apariția unui sânge de culoare roșie deschisă, semn că nu este vorba doar despre sânge venos care se întoarce la inimă, ci și despre sânge arterial, bogat în oxigen și de culoare roșu aprins.

În aceste situații, sângele venos, mai închis la culoare, se combină cu sângele arterial roșu aprins. Aceasta indică faptul că afecțiunea nu implică doar vasele sanguine, ci și țesutul conjunctiv care le susține. În cazul hemoroizilor, se observă o deplasare în jos a pernuțelor vasculo-fibroase.

Afecțiunea hemoroidală este legată și de postura bipedă a omului. Trecerea la mersul pe două picioare a contribuit la dilatarea venelor în zona canalului anal. Încă din vremuri străvechi, această boală era cunoscută, păstrându-se chiar denumirea de boala Sfântului Fierce, un călugăr care suferea de această afecțiune, nume care a rămas până în epoca medievală. Este esențial de subliniat că tratamentul hemoroizilor variază în funcție de severitatea bolii (detalii aici).

Simptome Hemoroizi

Care sunt simptomele unei crize de hemoroizi?

În primul rând, este vorba despre sângerarea caracteristică hemoroizilor. Sângele pierdut în cazul hemoroizilor este de un roșu viu, iar sângerarea poate surveni la intervale de timp neregulate. De cele mai multe ori, aceasta este asociată cu constipația, dar poate apărea și în urma episoadelor de diaree. Există situații în care sângerarea se manifestă independent de orice dereglare a scaunului. În mod obișnuit, sângele provenit de la hemoroizi nu se amestecă cu materiile fecale, ci doar le pătează superficial.

Sângerarea cauzată de hemoroizi se produce adesea la finalul defecației. Dacă sângele este mai închis la culoare și se amestecă cu materiile fecale, acesta provine din porțiuni superioare ale colonului sau chiar din stomac. În orice caz, numai un medic specialist poate diagnostica sângerarea în scaun printr-o colonoscopie.

Cel de-al doilea simptom major este durerea. Hemoroizii pot fi interni sau externi, iar simptomele variază în funcție de acest aspect. Hemoroizii externi nu cauzează simptome decât în cazul formării de cheaguri care blochează venele hemoroidale. Pe de altă parte, hemoroizii interni pot provoca inflamații. O complicație mai gravă este prolapsul, când hemoroizii interni prolapsează prin anus în timpul unui efort de defecație intens sau la ridicarea de greutăți semnificative. Pentru mai multe informații despre simptome, puteți consulta pagina dedicată de pe site-ul Proctoline.

 

Diagnostic hemoroizi

Pentru această afecțiune, numai un medic proctolog poate stabili un diagnostic precis.

Un medic vă poate confirma prezența hemoroizilor prin evaluarea simptomelor descrise de dumneavoastră, istoricul medical, precum și prin examinarea directă a anusului.

Deși este posibil să presupunem prezența hemoroizilor externi, este esențial ca un diagnostic complet să fie efectuat de un specialist proctolog, deoarece pot exista și hemoroizi interni, detectabili doar printr-o examinare detaliată.

Informații suplimentare despre diagnosticare sunt disponibile pe pagina web dedicată metodelor de diagnostic.

Dieta, igiena, exercitii fizice

Tratamentele aplicate pentru hemoroizi variază în funcție de stadiul afecțiunii.

La hemoroizii de gradul I, care pot sângera ocazional și cauza disconfort, se recomandă un tratament bazat pe o dietă și igienă riguroasă. Este importantă reglarea tranzitului intestinal pentru a avea scaune regulate, de consistență normală și fără efort. Dieta pacientului nu trebuie să includă alimente sărace în fibre sau prelucrate industrial. Consumul de legume și fructe bogate în fibre este esențial, iar în unele cazuri se pot recomanda și tărâțe.

Regimul include și consumul unui minim de lichide zilnic, cel puțin doi litri de apă, precum și lichide emoliente, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de parafină. Laxativele nu sunt recomandate, la fel cum trebuie evitată și statul prelungit pe scaun. Pacientul ar trebui să-și formeze un obicei regulat pentru ora la care merge la toaletă și să respecte acest program. În timpul utilizării toaletei, este important să se concentreze pe contracția musculaturii abdominale pentru defecație și să evite activități care distrag atenția, cum ar fi cititul.

Cauze hemoroizi

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia hemoroizilor?

Tulburările de tranzit intestinal, în special constipația, pot duce la tensiune musculară care, la rândul său, poate dilata vasele sanguine din zona anală. De aceea, persoanelor cu hemoroizi li se sugerează să fie activi și să evite să stea pe scaun pentru perioade lungi de timp, cum ar fi în cazul muncii de birou sau al șoferilor.

Consumul excesiv de condimente poate, de asemenea, să declanșeze o criză hemoroidală. Prin urmare, pacienții cu hemoroizi ar trebui să evite alimentele picante, cum ar fi piperul, boiaua, ardeiul iute și muștarul. De asemenea, există o predispoziție familială pentru dezvoltarea hemoroizilor, datorită obiceiurilor alimentare comune, care sunt adesea nesănătoase.

Pentru cei care doresc să evite durerea și să caute tratamente mai puțin invazive pentru hemoroizi, există opțiuni precum procedurile chirurgicale non-invazive sau metodele alternative de tratament. Intervențiile chirurgicale pot include fotocoagularea sau ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice, care sunt proceduri simple și eficiente. În ceea ce privește metodele alternative, băile Sitz sau programele de exerciții fizice ușoare pot fi încercate pentru a îmbunătăți starea de sănătate.

Prolaps anal – cauze, tipologie si investigatii

Prolapsul rectal este caracterizat prin deplasarea rectului și, uneori, a sigmoidului prin anus, devenind astfel vizibile extern. Prolapsul poate să nu prezinte simptome inițial; totuși, în funcție de tipul prolapsului, pot apărea secreții mucoase, sângerări rectale, diverse grade de incontinență fecală și dificultăți la defecație.

Simptomele asociate prolapsului rectal variază în funcție de gravitatea acestuia și pot include durere și disconfort în partea inferioară a abdomenului, prezența sângelui și mucusului anal, senzația de constipație sau de golire incompletă a rectului, necesitatea utilizării excesive de hârtie igienică datorită persistenței senzației de materii fecale reziduale și scurgeri de fecale lichefiate, în special cauzate de mișcarea intestinului, precum și incontinența fecală.

În contrast, prolapsul mucoasei se referă la ieșirea în afara anusului doar a mucoasei rectale, nu a întregului perete rectal.

Cauzele prolapsului rectal

Rectul este alcătuit din trei straturi: peretele rectal, un strat muscular și țesutul adipos înconjurător. Cauza internă a prolapsului rectal poate fi o deficiență a peretelui rectal, fie complet, fie parțial, dar țesutul prolabat nu depășește canalul anal și nu iese prin anus.

Factorii cheie în declanșarea prolapsului rectal includ incontinența fecală, constipația și ulcerația rectală. Aceasta se întâmplă adesea în timpul unui efort de defecație dificil, dar poate apărea și în timpul tusei, strănutului sau eforturilor fizice intense, cum ar fi ridicarea bruscă a greutăților, și, în cazuri rare, poate fi declanșat chiar și în timpul mersului pe jos sau statului prelungit în picioare, când mușchii anali sunt foarte slăbiți.

Femeile sunt de șase ori mai susceptibile la prolapsul rectal decât bărbații. La femeile în vârstă, prolapsul rectal poate fi rezultatul unei slăbiciuni generale a mușchilor planșeului pelvian.

Pacienții adesea confundă prolapsul rectal cu hemoroizii interni prolabati sau tromboza hemoroidală.

Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, este esențial ca un medic proctolog să efectueze o examinare locală. Pentru confirmarea diagnosticului și excluderea altor afecțiuni, cum ar fi hemoroizii sau tumorile, medicul poate efectua examene paraclinice precum:

 • Sigmoidoscopie
 • Clismă cu bariu pentru raze-X
 • Manometrie anorectală
 • Anuscopie

 

Tipuri principale de prolaps rectal

Prolapsul rectal parțial sau mucos se referă la ieșirea mucoasei rectale prin anus, adesea în timpul defecației, și poate fi uneori confundat cu hemoroizii interni care prolapsează.

Prolapsul rectal complet, sau procidența rectală, implică proeminența întregului perete rectal prin anus. Inițial, acesta poate apărea doar în timpul defecației, dar în timp, țesutul rectal poate rămâne permanent exteriorizat.

Intususcepția rectală, sau prolapsul intern, este proeminența internă a unei porțiuni a rectului în colon, asemănătoare unei telescopări.

Cauzele prolapsului rectal pot include presiunea abdominală excesivă din cauza constipației, diareei, unei prostate mărite, sau afecțiuni care provoacă tuse persistentă, cum ar fi fibroza chistică, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau tusea convulsivă. Simptomele care necesită consultarea unui medic proctolog includ incontinența fecală, durerea, sângerările anale și disconfortul cauzat de prolapsul rectal.

La Clinica Proctoline, specialistul va efectua o examinare locală, dar pentru confirmarea diagnosticului și excluderea altor condiții (cum ar fi hemoroizii sau tumorile), se pot realiza examene paraclinice precum anuscopia computerizată, tuseul rectal și palparea.

Este crucial ca pacienții să solicite consult medical la primele semne de disconfort, pentru a preveni agravarea afecțiunii.

 

Terapii – Ligaturarea cu benzi elastice

Tratamentul ambulatoriu pentru hemoroizii de gradul II și III nu necesită spitalizare. Procedura standard este ligatura hemoroidală cu benzi de cauciuc, care constă în aplicarea unor inele de cauciuc la baza hemoroizilor. Această metodă determină strangularea bazei hemoroidului, provocând uscarea acestuia prin oprirea alimentării cu sânge, iar în decurs de șapte până la zece zile, hemoroidul se desprinde, lăsând în urmă o rană mică ce se vindecă rapid. Intervenția se repetă la fiecare două-trei săptămâni pentru tratarea celorlalți hemoroizi. După procedură, pacientul poate pleca acasă, fără a necesita anestezie, bisturiu sau repaus la pat.

Fotocoagularea vaselor dilatate

O altă metodă utilizată în tratamentul hemoroizilor de gradul I și, în unele situații, de gradul II, este fotocoagularea cu infraroșu, care vizează vasele sanguine dilatate. Această coagulare cu infraroșu este adesea combinată cu metoda de ligatură cu benzi de cauciuc. Cu toate acestea, metoda de sclerozare, care implică injectarea unei substanțe ce reduce dimensiunea hemoroizilor, își pierde popularitatea din cauza durerilor pe care le poate provoca. Metodele de crioterapie, care îngheață hemoroizii, și electrocoagularea bipolară sunt utilizate mai rar.

În cazurile avansate de hemoroizi, gradul IV, se recurge la intervenții chirurgicale clasice. Acestea implică excizia hemoroizilor cu bisturiul, dar prezintă dezavantaje precum durerea postoperatorie, perioada de spitalizare și riscurile asociate anesteziei. În prezent, există o tendință de a limita intervențiile chirurgicale, iar în anumite cazuri de hemoroizi de gradul IV se optează exclusiv pentru metode de tratament minim invazive.

Complicatii hemoroizi

Tromboza hemoroidala-definitie,simptome,cauzele aparitiei si tratament

Tromboza hemoroidală externă este o complicație a afecțiunii hemoroidale, manifestându-se în plexul venos hemoroidal extern prin formarea de trombi în venele dilatate, însoțită de un proces inflamator minor. Este considerată una dintre cele mai serioase complicații, prezentându-se ca o excrescență solidă și dureroasă, similară cu mărimea unui bob de fasole, situată în jurul anusului. Poate apărea spontan, fără simptome prealabile ale bolii hemoroidale, și este rezultatul unui efort defecatoriu intens sau al unui efort fizic prelungit, conținând sânge coagulat.

Formațiunea sau cheagul se resoarbe într-un interval de 7-14 zile, lăsând în urmă un pliu tegumentar persistent (marisca hemoroidală). În anumite cazuri, această condiție poate fi însoțită de sângerări abundente, în special dacă mucoasa deasupra hemoroizilor trombozați se erodează.

Afectiunea poate debuta brusc, după un efort de ridicare, tuse sau defecație dificilă (constipație), sau după episoade diareice multiple. Inițial se simte o tensiune anală, urmată de o durere acută. La palpare, se pot detecta una sau mai multe formațiuni dureroase, de culoare albastru-violacee, care nu pot fi reintroduse în canalul anal. Tromboza hemoroidală externă este adesea asociată cu un edem semnificativ, cunoscut și sub denumirea de tromboză edematoasă.

Simptome si tratament hemoroizi trombozati

Un simptom îngrijorător al hemoroizilor trombozați, spre deosebire de cei neafectați, este sângerarea care poate apărea pe lenjeria intimă, pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă. Alte simptome pot include senzații de înțepătură sau arsură în zona anală, pe hemoroizi, când aceștia vin în contact cu transpirația sau apa. Aceasta se datorează naturii deschise a leziunii, similară cu o tăietură, care provoacă înțepături la contactul cu apa, în timp ce persoana afectată face duș.

Disconfortul și/sau durerea în zona afectată sunt, de asemenea, simptome comune ale hemoroizilor trombozați. Deși nu există o regulă, s-a observat că persoanele cu supraponderalitate sau femeile însărcinate sunt mai susceptibile la dezvoltarea trombozei hemoroidale.

Atât constipația, cât și diareea acută, care pot rezulta din consumul excesiv de laxative, sunt printre principalele cauze ale apariției hemoroizilor trombozați. Consumul de alcool, cafea sau alte băuturi carbogazoase poate facilita deshidratarea, ceea ce poate agrava boala hemoroidală externă.

Tratamentul pentru hemoroizii trombozați include eliminarea cheagurilor de sânge și ameliorarea durerii, fie prin scleroterapie (injectarea unei substanțe în interiorul vasului de sânge afectat), fie prin utilizarea laserului. Ambele metode conduc la dizolvarea cheagului de sânge și la reducerea acestuia la dimensiuni normale. Aceste două tipuri de tratament sunt considerate intervenții chirurgicale minim invazive și nu necesită o perioadă lungă de recuperare.

 

De ce sa suferi de hemoroizi?

Ați observat vreodată că unii oameni intră în magazinele de articole sportive și achiziționează perne sau colaci gonflabili pentru înot? Nu întotdeauna aceste produse sunt destinate activităților acvatice. În unele cazuri, există un motiv mai puțin cunoscut: adulții care suferă de durerile cauzate de hemoroizi folosesc aceste dispozitive gonflabile pentru a atenua disconfortul atunci când stau pe scaun. Durerea asociată cu crizele hemoroidale poate fi extrem de severă.

Este important să nu neglijezi simptomele hemoroidale; prevenția rămâne cea mai eficientă formă de tratament. Specialiștii în afecțiuni ano-rectale sunt disponibili pentru a oferi asistență medicală calificată.

Norocul este că există clinici precum PROCTOLINE, prima clinică privată specializată în tratamentul afecțiunilor anorectale, care oferă servicii dedicate și expertiză în acest domeniu.

 

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


  DESPRE NOI

  Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
  afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

  URMARESTE PROCTOLINE