Sari la conținut

Hemoroizi - simptome, diagnostic si tratament

Hemoroizi - simptome, diagnsotic si tratament

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Hemoroizii reprezintă o afecțiune comună și adesea neglijată din sfera proctologiei, ce afectează mai mult de jumătate din populația adultă. Aceștia se caracterizează prin dilatarea și inflamarea venelor din zona rectului și a anusului, în general în urma unor perioade prelungite de constipație. Tratamentul pentru hemoroizi variază în funcție de severitatea afecțiunii.

Pentru a evita progresia hemoroizilor de la forme interne, uneori neobservate, la hemoroizii externi mult mai dureroși, se impune efectuarea unui control proctologic la apariția oricăror simptome care sugerează boala hemoroidală. Întârzierea controlului medical poate duce la agravarea simptomelor, până în punctul în care devin severe și invalidante.

Ce sunt hemoroizii 

Hemoroizii reprezintă vase de sânge dilatate prezente în mod normal în și în jurul anusului și rectului inferior, care devin inflamate sub presiune. Similar varicelor care apar pe picioare, hemoroizii se dezvoltă din presiunea crescută exercitată în timpul efortului de eliminare a scaunului. Factorii de risc includ sarcina, predispoziția genetică, îmbătrânirea, constipația cronică sau diareea.

Tipuri de hemoroizi 

Hemoroizii pot fi interni, situându-se în interiorul anusului, sau externi, sub pielea din jurul anusului. În unele cazuri, hemoroizii interni pot prolapsa prin anus, ceea ce poate duce la disconfort și complicații suplimentare.

Hemoroizi interni 

Hemoroizii interni sunt adesea nedureroși, dar pot cauza sângerări rectale. Hemoroizii interni care nu beneficiază de tratament pot prolapsa și ieși în afara canalului anal, devenind astfel vizibili și palpabili, asemănător cu hemoroizii externi. Prolapsarea unui hemoroid intern duce la o intensificare a simptomelor, inclusiv la dureri, iritații și sângerare rectală.

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi sunt venele dilatate și inflamate situate în jurul anusului sau în partea inferioară a rectului. Spre deosebire de hemoroizii interni, care sunt localizați mai adânc în rect, hemoroizii externi sunt vizibili sub pielea din jurul anusului și pot provoca durere sau disconfort în zona anală, mai ales la șezut sau în timpul mișcărilor intestinale, mâncărime și sângerare.

Prolaps anal

Prolapsul anal reprezintă o afecțiune serioasă caracterizată prin ieșirea unei porțiuni a rectului sau a intestinului prin anus, ce determină durere și disconfort semnificativ. În practica medicală, sunt întâlnite două forme principale: prolapsul hemoroidal și prolapsul rectal complet. Prolapsul hemoroidal apare când hemoroizii interni se extind în afara anusului, uneori antrenând și peretele intestinal, care este foarte elastic.

 

Pe de altă parte, prolapsul rectal complet presupune deplasarea în afara anusului a întregului perete al rectului. Prolapsul complet apare frecvent la femeile peste 40 de ani, în special cele cu nașteri multiple sau care au suferit o histerectomie.

De ce apar hemoroizii – Cauze

Hemoroizii sunt cauzați de o presiune crescută asupra venelor din partea inferioară a corpului, presiune care poate avea mai multe surse. Principalele cauze ale apariției hemoroizilor includ:

 • presiunea pelvină datorată creșterii în greutate (în special în timpul sarcinii);
 • efortul intens pentru defecație (mișcarea intestinului) din cauza constipației;
 • ridicarea unor obiecte grele sau a halterelor.

Factorii de risc ai hemoroizilor

Stilul de viață sedentar, deoarece duce la o circulație sanguină deficitară în zona rectală, reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru hemoroizi. De asemenea, dietă săracă în fibre, care poate provoca adesea constipație și, implicit, efort suplimentar la defecație, dar și timpul îndelungat petrecut pe toaletă, deoarece poate crește presiunea asupra venelor anale, constituie factori de risc suplimentari, ce nu trebuie neglijați.

Diferența dintre hemoroizi și fisuri anale 

În contextul patologiilor anale, este important să se realizeze diferențierea între hemoroizi și fisuri anale, deoarece condițiile prezintă caracteristici distincte în ceea ce privește simptomele, cauzele și tratamentele recomandate.

Hemoroizii:

 • sunt umflături venoase în zona rectală și anală;
 • pot fi interni sau externi.
 • principalele simptome includ sângerare la defecare, mâncărime și disconfort anal;
 • cauzele includ presiunea crescută asupra venelor din zona anală;
 • diagnosticul se face de obicei prin examinare fizică.

 

Fisurile anale:

 • sunt fisuri sau rupturi în mucoasa din jurul anusului;
 • apar de obicei din trecerea unor scaune dure sau traumatice;
 • principalele simptome includ durere intensă și sângerare la defecare;
 • diagnosticul se face prin examinare fizică.

Cum se manifestă hemoroizii – Simptome

Hemoroizii se manifestă prin diverse simptome distincte, care pot varia în funcție de tipul și stadiul lor. Unul dintre semnele evidente este sângerarea rectală, caracterizată de pierderi de sânge de culoare roșie vie, adesea observată după defecație. Sângerarea poate fi asociată cu constipația sau cu diareea, dar uneori apare și independent de modificări ale tranzitului intestinal normal. Sângerarea hemoroidală nu se amestecă niciodată cu materiile fecale, ci le pătează superficial.

Durerea reprezintă un alt simptom major al hemoroizilor. În cazul hemoroizilor externi, durerea este adesea asociată cu formarea de cheaguri în venele hemoroidale. În schimb, hemoroizii interni pot cauza inflamații și, în cazuri mai severe, prolapsul, când se exteriorizează prin anus în timpul efortului de defecație sau a ridicării greutăților.

Cum se manifestă hemoroizii - Simptome

Este întotdeauna necesar să se distingă sângerarea hemoroidală de cea care provine din alte porțiuni ale tractului digestiv superior, o evaluare precisă fiind necesară pentru diagnosticul corect. Un medic specialist proctolog (doctor pentru hemoroizi) poate efectua investigațiile necesare pentru a identifica sursa exactă a sângerării rectale și pentru a exclude alte condiții patologice.

Diagnostic pentru hemoroizi 

Diagnosticul precis al hemoroizilor necesită expertiza unui medic proctolog. Doar un astfel de specialist poate confirma prezența afecțiunii prin evaluarea simptomelor, a istoricului medical al pacientului și prin examinarea directă a zonei anale. Deși unele simptome pot sugera prezența hemoroizilor externi, situație în care pacientul poate fi conștient de prezența afecțiunii, există și variante interne care pot fi detectate doar printr-o examinare specializată. Pentru un diagnostic complet și precis, este întotdeauna recomandat să vă programați la un control medical la proctolog.

Complicații ale hemoroizilor 

Hemoroizii, fie ei interni sau externi, trebuie să beneficieze de tratament. În caz contrar, neglijarea lor pe termen lung duce nu doar la agravarea problemei, ci și la apariția altor complicații. Potențialele complicații ale hemoroizilor includ:

 • tromboza hemoroidală;
 • sângerare persistentă sau în cantități mari (crește riscul de anemie);
 • prolapsul hemoroizilor;
 • infecții;
 • fisuri anale.

Tratament pentru hemoroizi 

Fiecare pacient care suferă de boala hemoroidală își dorește să urmeze un tratament, deoarece experiența cu hemoroizii este dureroasă, enervantă și uneori limitează capacitatea de a desfășura activități normale. De foarte multe ori, deoarece preferă opțiuni ce nu implică vizita la medic, persoanele cu hemoroizi nu găsesc un tratament pentru hemoroizi care să aibă efecte pe termen lung. Cele mai multe dintre produsele care se vând fără rețetă, mai ales cremele, oferă doar o ameliorarea temporară. Dacă vă sună cunoscut și sunteți în căutarea unui tratament hemoroizi care să vă garanteze o ameliorare pe termen lung, este recomandat să citiți în continuare care sunt opțiunile de care dispuneți. 

Tratament non-chirurgical pentru hemoroizi 

În majoritatea cazurilor, cel mai eficient și mai non-invaziv tratament pentru hemoroizi este scleroterapia, ce presupune injectarea în hemoroid a unei substanțe chimice, care determină reducerea sa în mărime și implicit a inflamației. Scleroterapia funcționează prin inducerea unei reacții cicatriciale în interiorul hemoroidului, ceea ce ajută la reducerea fluxului de sânge către hemoroid și la diminuarea simptomelor asociate cu boala hemoroidală, cum ar fi sângerarea și disconfortul anal.

În cazurile avansate de boală hemoroidală (hemoroizi de gradul 3 sau 4), când scleroterapia nu mai poate da aceleași rezultate, o altă opțiune de tratament hemoroizi non-chirurgical este ligatura elastică, o procedură simplă ce constă în aplicarea unor benzi elastice mici în jurul bazei hemoroidului, pentru a-i bloca fluxul de sânge.

Tratament chirurgical pentru hemoroizi

Hemoroidectomia, procedură utilizată în cazurile severe sau rezistente la tratamentele conservatoare, reprezintă modalitatea de tratare pe cale chirurgicală a hemoroizilor. Scopul principal al intervenției chirurgicale este îndepărtarea hemoroizilor interni sau externi care cauzează simptome persistente și disconfort considerabil. Procedura poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală, în funcție de severitatea cazului și de preferințele pacientului și ale chirurgului. 

În cadrul clinicii Proctoline, se preferă întotdeauna tratamentul non-chirurgical, fără durere, chiar și în cazul hemoroizilor aflați în stadii avansate de evoluție.

Se recomanda tratarea acasă a hemoroizilor?

Tratamentul la domiciliu al hemoroizilor este nerecomandat, în condițiile în care acest lucru presupune evitarea controlului medical. Deși există situații în care hemoroizii externi dispar de la sine, în majoritatea cazurilor se impune efectuarea unui control de specialitate, pentru a cunoaște întocmai stadiul de evoluție al bolii hemoroidale și a identifica cele mai eficiente remedii pentru hemoroizi. În cazul existenței unor simptome severe sau a sângerărilor anale, tratarea acasă a hemoroizilor devine total contraindicată. Niște hemoroizi care sângerează pot sugera o afecțiune mai severă sau o leziune în interiorul rectului sau al anusului.

Cum previi apariția hemoroizilor 

Pentru a preveni apariția hemoroizilor sau pentru a reduce frecvența și gravitatea episoadelor existente, este util să:

 • fie crescut aportul de lichide și de fibre alimentare;
 • se evite constipația și perioadele prelungite de stat pe scaun sau în picioare;
 • fie crescut nivelul de activitate fizică.

De asemenea, se recomandă a nu se ignora impulsul de defecație, ce poate duce la uscarea scaunelor și la dificultăți în eliminare și să se mențină o igienă locală bună.

Întrebări frecvente despre hemoroizi

Când ar trebui să merg la medic dacă am hemoroizi? 

Este recomandat să consultați un medic proctolog dacă aveți simptome persistente sau severe asociate cu hemoroizii, cum ar fi sângerare rectală persistentă, durere intensă, umflături care nu se reduc sau dificultăți în efectuarea activităților zilnice. De asemenea, se impune vizita la medic în situația existenței unor sângerări anorectale persistente, pentru a exclude alte cauze potențiale.

Ce întrebări ar trebui să-i adresez medicului? 

În discuția cu medicul proctolog, poate fi util să abordați aspecte precum cauza probabilă a hemoroizilor, opțiunile de tratament disponibile, riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni, prognosticul pe termen lung și modalități prin care poate fi prevenită recurența bolii hemoroidale.

Hemoroizii pot dispărea de la sine? 

În unele cazuri, hemoroizi externi inflamați pot să se retragă și să dispară de la sine, mai ales dacă sunt de gradul I sau II și pacientul efectuează modificări ale stilului de viață. Cu toate acestea, deoarece prezintă risc de complicații, hemoroizii ar trebui să nu fie lăsați să treacă de la sine, ci evaluați de către un medic.

Ce îmi va prescrie medicul pentru tratarea hemoroizilor? 

Medicul proctolog vă poate prescrie medicamente topice, cum ar fi unguente sau supozitoare antiinflamatorii sau anestezice, pentru a reduce inflamația și disconfortul. De asemenea, în cazurile severe sau rezistente la tratamentul conservator, medicul vă poate recomanda efectuarea unor proceduri chirurgicale sau nechirurgicale, pentru îndepărtarea hemoroizilor.

Ce se întâmplă dacă nu tratez hemoroizii?

Ignorarea hemoroizilor, în special a celor simptomatici, poate duce la dureri cronice, dar și la unele complicații, inclusiv la tromboza hemoroidală (formarea de cheaguri în venele hemoroidale) sau prolapsul hemoroidal (ieșirea hemoroizilor din anus). În unele cazuri, hemoroizii netratați pot duce chiar la anemie, din cauza pierderii de sânge pe termen lung.

Ar trebui să urmez un regim dacă am hemoroizi?

Adoptarea unui regim alimentar bogat în fibre, consumul adecvat de apă, evitarea constipației și menținerea unui stil de viață activ sunt recomandări utile pentru gestionarea și prevenirea hemoroizilor. Fibrele ajută la menținerea scaunelor moi și la reducerea presiunii asupra venelor din zona rectală, contribuind astfel la prevenirea apariției sau agravării hemoroizilor. Medicul proctolog vă poate oferi informații suplimentare cu privire la regimul alimentar pentru hemoroizi.  

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


  DESPRE NOI

  Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
  afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

  URMARESTE PROCTOLINE