Sari la conținut

Constipatia - o boala a civilizatiei moderne

constipatia

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

CONSTIPATIA a devenit o boala a civilizatiei moderne

In topul bolilor aflate Ia mare „moda” in ultima vreme, unele revin cu o frecventa care ne da fiori, avand In vedere vecinatatea lor imediata cu cancerul: hemoroizii, fisurile si fistulele anale etc. Care este cauza principala a acestor boli?

Constipatia Constipatia este un factor agravant In multe boli anorectale. Putem spune ca un pacient sufera de constipatie atunci cand are mai putin de trei scaune pe saptamana.

Din pacate, frecventa acestei afectiuni este In continua crestere, fiind intalnita la un procent de 30-50% din populatia tarilor industrializate, iar varietatea ei poate pune probleme de diagnostic.

Astfel, intalnim constipatii secundare, cauzate de alte boli, care se vindeca odata cu tratarea afectiunii care le-a provocat (detalii aici).

Constipatii provocate de intoxicatia cu unele metale grele (plumb, fosfor, mercur) si de unele afectiuni precum ulcerul gastroduodenal, apendicita cronica, litiaza biliara sau renala, inflamatii ale ovarelor (anexite) sau ale prostatei (prostatite), care genereaza reflexe negative asupra colonului.

Constipatia poate avea si cauze organice, care o influenteaza mecanic: leziuni anale (fisuri, stenoza, abces, tumora), leziuni si inflamatii ale rectului (prolaps rectal, tumori rectale etc.) si ale colonului (diverticuloze, stenoze inflamatorii, formatiuni tumorale) care obstructioneaza sau blocheaza tranzitul intestinal.

De asemenea, si compresia organelor Invecinate (inflamate sau afectate de tumori) poate da constipatie. Dar cea mai frecventa forma intalnita in practica medicala este constipatia habituala ideopatica, o afectiune de sine statatoare, care nu se datoreaza unei cauze unice si evidente.

In aparitia acestei forme de constipatie sunt implicati mai multi factori – atat psihologici, cat si fiziologici. Este mai frecvent intalnita la femei decat la barbati, in special la cele cu multe nasteri, de o varsta mai inaintata, cand si musculatura abdominala se atrofiaza.

De asemenea, si persoanele supraponderale, cele cu hernii inghinale sau ombilicale se constipa mai des. Perioada de sarcina poate declansa boala, datorita reducerii miscarii, a compresiei exercitate de uterul marit si a dereglarilor hormonale din aceasta perioada.

Constipatia mai poate aparea si ca urmare a neglijarii repetate a evacuarii continutului intestinal, din cauza conditiilor igienice necorespunzatoare, reflexul fiind inhibat (cine nu a simtit nevoia stringenta sa mearga la o toaleta publica, acolo sa fie o mizerie de nedescris si sa-i treaca spontan aceasta necesitate fiziologica?). Si pierderea orarului matinal de evacuare – din cauza calatoriilor nocturne, a turelor de noapte etc. – poate fi o cauza de constipatie tranzitorie.

Sedentarismul si imobilizarea prelungita la pat in urma unor boli (infarct miocardic), fracturi, paralizii, interventii chirurgicale etc. pot duce la aparitia constipatiei.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE