Sari la conținut

Ce este Fisura Anala ?

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Fisuri Anale si dureri anale – Ce este fisura anala?

Fisura anala este o ulceratie (ruptura) aparent lineara la nivelul canalului anal, adica in portiunea terminala a tubului digestiv.

Fisura anala este o afectiune relativ frecvent intilnita in practica curenta. Se apreciaza ca aproximativ 6 – 15% din consultatiile pentru patologie anala sunt la pacienti cu fisuri anale.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia fisurii anale?

Cea mai frecventa cauza implicata in aparitia fisurii anale este traumatismul canalului anal. Evacuarea unui scaun de consistenta crescuta (constipatia), este recunoscuta de majoritatea pacientilor ca reprezentand factorul declansator al simptomatologiei.

Mult mai rar fisura anala este asociata cu episoade diareice sau cu boala hemoroidala. De asemenea, fisurile anale la unii pacienti nu au niciun factor favorizant.
Video Fisura Anala

Cum se manifesta fisura anala?

Simptomul cel mai important pentru fisura anala este durerea. Aceasta are caracter de arsura sau usturime. Este localizata la nivelul anusului si este de intensitate foarte mare, producand uneori tulburari depresive bolnavilor.

Durerea anala apare in momentul scaunului si dureaza cateva ore, uneori mai mult, dupa scaun.

Teama pacientilor de scaunul care accentueaza durerile produce inhibitia reflexului de evacuare a materiilor fecale, producand o accentuare a constipatiei si agravarea durerilor.

Cresterea contractiei anusului (hipertonia sfincterului anal intern), caracteristica fisurii anale produce la randul ei dificultati in evacuarea scaunului, cu accentuarea constipatiei, precum si tulburari de circulatie a sangelui (ischemie), care impreuna agraveaza aceste fisuri anale.

Durerea se asociaza frecvent cu sangerarea anala. Sangerarea din fisura anala este cu sange rosu, in cantitate mica, pe hartia igienica sau in vasul de toaleta.

Mai rar, pot apare prurit anal (mancarimi la anus), tulburari urinare sau secretii care pateaza chilotul.

Tratament si diagnostic fisura anala

Examenul competent al unui medic chirurg este esential pentru diagnosticul fisurii anale. Simptomatologia descrisa mai sus sugereaza prezenta unei fisuri anale, dar numai evidentierea leziunii (fisura anala) de catre medic reprezinta certitudinea diagnostica.

Fisura anala acuta (recenta) apare ca o ruptura lineara, superficiala, situata cel mai frecvent in partea posterioara (spre spate) a canalului anal.

Fisura anala cronica (veche) apare sub forma unei ulceratii (rupturi) profunde, in forma triunghiulara, ovala sau „in racheta”. Spre partea externa a canalului anal poate aparea o proeminenta tegumentara, numita impropriu „hemoroid santinela”, iar pe partea interna o alta proemineta, numita papila anala hipertrofica.

Cel mai frecvent fisura anala este unica si este localizata posterior (spre spate) si mai rar anterior (spre organele genitale). Mult mai rar fisura anala este dubla (bipolara).

La pacientii cu dureri intense si contractura anala examinarea se face sub anestezie locala cu xilina, ceea ce permite medicului chirurg sa efectueze si examenul anoscopic (examinarea canalului anal si a portiunii terminale a rectului cu ajutorul unui instrument tubular numit anuscop).

Fisurile anale atipice (localizate lateral, nedureroase, multiple) pot fi cauzate de boli grave si necesita investigatii suplimentare, cum ar fi biopsii, examen rectosigmoidoscopic sau colonoscopic.

Interventie chirurgicala pentru fisura anala

Sfincterotomie interna

O sfincterotomie interna implica eliminarea unei sectiuni din muschiului sfincterului.

Acest lucru ajuta la reducerea tensiunii in muschi, prevenind spasme suplimentare ale sfincterului si permitand fisurii anale sa se vindece.
Sfincterotomia interna este o operatiune relativ simpla, care poate fi realizata cu ajutorul unui anestezic local, ceea ce inseamna ca pacientul nu va trebui sa-si petreaca noaptea in spital.

O sfincterotomie interna este un tratament eficient, cu un bun istoric de succes. Aproximativ 95% din persoanele care au experimentat acest tip de interventie chirurgicala se vor vindeca de fisura anala.

Aproximativ 1 din 10 persoane vor experimenta incontinenta intestinului dupa o astfel de interventie chirurgicala, din cauza deteriorarii muschilor anali. Acest lucru inseamna ca vor pierde o parte din controlul asupra miscarilor lor intestinale.

Simptomele de incontinenta se vor imbunatati, de obicei, in primele cateva luni dupa operatie si vor fi nule in termen de doua luni.

O fisurectomie reprezinta indepartarea chirurgicala a unei fisuri anale, impreuna cu tesutul inconjurator.

Fisurectomiile nu sunt utilizate ca scara larga ca sfincteroctomiile interne, deoarece nu trateaza cauzele de baza. Prin urmare, fisurectomia nu poate impiedica fisurile anale sa reapara pe viitor.

Cu toate acestea, o fisurectomie nu poate fi o optiune de tratament recomandat pentru copii, deoarece scoaterea unei sectiuni a muschiului sfincter la o varsta frageda poate provoca incontinenta permanenta.

O alta metoda chirurgicala implica prelevarea tesutului sanatos din alta parte a corpului si folosirea acestuia pentru a repara fisura si pentru a imbunatati furnizarea de sange in zona fisurii.

Acest lucru este adesea recomandat pentru a trata cazurile de fisura anala cronica, care au aparut ca urmare a sarcinii sau alte leziuni la anus.

Ca alternativa a operatiei chirurgicale calsice pentru fisura anala, va recomandam interventiile medicale noninvazive pentru eliminarea fisurilor anale. Puteti beneficia de aceste noi metode de tratament la clinica Proctoline.

Complicatii posibile ale fisurii anale

Fisurile anale cronice (cu evolutie indelungata) pot produce complicatii, cum ar fi:
– infectarea fisurii, cu formarea unui abces anal sau a unei fistule submucoase.
– stenoza anala, cand canalul anal, datorita sclerozei, devine stramt si produce tulburari grave de evacuare a scaunului.

In concluzie, fisura anala este o afectiune relativ frecventa a canalului anal, caracterizata prin ruptura acuta sau cronica a mucoasei anale. Ea este produsa de traumatismul local anal prin scaun de consistenta dura (constipatie). Pacientii acuza dureri anale de intensitate mare, uneori insuportabile, asociate cu sangerare si prurit.

Evaluarea de catre un medic chirurg competent este esentiala atat pentru precizarea diagnosticului si eliminarea altor cauze mai grave de suferinta anala, cat si pentru un tratament fisura anala adecvat, cu suferinta minima din partea pacientului.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE