Desi asemanatoare ca denumire, fistulele anale sunt complet diferite de fisurile anale. Fistulele sunt formate in urma unor abcese sau alte inflamatii anale, fiind sechele ale acestora, pe cand fisurile sunt leziuni mucoase, ulcerate, care sunt localizate la nivelul sfincterului anal.Daca fisura anala poate fi legata mai direct de hemoroizii interni, fistula perianala este urmarea unor procese infectioase ale regiunii anale si perianale.

Ce este fistula anala?

Fistula anala este o leziune conica, care se poate intinde ca evolutie pe luni sau ani de zile, cu perioade complet asimptomatice (fara sa dea nici un semn) si perioade de “incalzire”, cu dureri si scurgeri purulente la nivelul anusului si perianal (langa anus). La exterior, perianal, se poate observa orificiul extern al fistulei, care poate fi unic sau multiplu.

Cum se trateaza fistulele anale?

Fistulele anale nu se vindeca spontan in mod definitiv niciodata, avand un potential important si dupa interventiile operatorii.

Daca orificiul extern se poate observa si gasi cu usurinta, traiectul fistulos si originea fistulei pot fi dificil de examinat in bolile vechi si complexe.

Pacientul acuza deseori, pe langa dureri anale, scurgeri purulente perianale, nelegate de scaun si chiar stare generala proasta, cu subfebrilitate vesperala (seara).

O reluare corecta a anamneziei poate stabili in antecedente, cu luni-ani anterior, existenta unui abces anal, deseori neglijat.

Tratamentul este chirurgical si este recomandat a se efectua la 3 – 6 luni dupa episodul infectiei actuale (detalii aici).

Cazurile complexe, vechi, necesita spitalizate si rezolvare prin interventie chirurgicala.