Incidenta bolilor benigne ale canalului anal depaseste 50 % din populatie.Fara un tratament eficient si la timp ele evoluiaza acut sau cronic catre complicatii, unele chiar grave.Aceasta incidenta este in crestere, reprezentind una din consecintele vietii moderne: alimentatie inadecvata, stress, sedentarism, suprasolicitare, etc.

Radiochirurgia – o metoda moderna (fara bisturiu)

si performanta(fara anestezie generala) de tratament a bolilor anale este RADIOCHIRURGIA(tehnologie americana) sau chirurgia cu radiofrecventa.Ea reprezinta o metoda chirurgicala, ce foloseste undele radio de frecventa inalta(3,8-4Mhz) pentru incizia, excizia si coagularea tesuturilor.In spectrul undelor radio aceste unde se situiaza intre undele radio AM si FM.(foto 1)

RADIOCHIRURGIA are mai multe avantaje fata de alte metode chirurgicale (bisturiul, electrocauterul, lasserul, etc.) :
1.RADIOFRECVENTA efectuiaza incizia(taierea) si coagularea(cauterizarea) simultan(in acelas timp), inlocuind in acest mod bisturiul si firele de sutura.
2.Nu traumatizeaza sever tesuturile, nici mecanic(ca si in cazul bisturiului), nici termic(ca si in cazul electrocauterului sau lasserului), datorita faptului ca formeaza o cantitate mica de caldura.
3.Exclude posibilitatea suprainfectarii plagii(nu se formeaza puroi) din cauza efectului de “sterilizare” pe care il are RADIOFRECVENTA.
4.Nu se “apasa” cu presiune pe tesuturi in timpul inciziei, ceea ce permite a efectua interventii chirurgicale pe tesuturi foarte subtiri(Ex.:pe ochi) sau “mobile”(Ex.:pe pleoapa).
5.S-a demonstrat microscopic, ca regenerarea dupa interventiile cu RADIOFRECVENTA este mai rapida si mai “estetica” (lipsesc cicatricile dure).
6.Datorita cantitatii mici de caldura , care se formeaza in tesuturi la trecerea undelor radio, ele raman aproare neschimbate, ceea ce este foarte important pentru biopsie( cand este nevoie de trimis o” proba” de tesut, pentru a cunoaste natura lui).
Ca si contraindicatii pt utilizarea RADIOFRECVENTEI pot fi mentionati pacientii cu stimulatoare cardiace vechi, neecranate(pacemaker) si cei cu defibrilatoare cardiace implantabile.In aceste cazuri se pot forma interferente electromagnetice, care pot duce la aritmii.Se recomanda anterior interventiei de a se efectua un consult cardiologic (detalii aici).
Datorita eficientei sale si usurintei cu care se aplica, RADIOCHIRURGIA este utilizata in aproape toate specialitatile medicale: chirurgie generala, ginecologie, neurochirurgie, ORL, dermatologie, stomatologie, etc.

Autor: Dr. Radu Viorel – Expert in Radiochirurgie