Obiectivul: Radiochirurgia este o metoda atraumatica de taiere si coagulare a tesuturilor moi cu minim de durere postoperatorie si distructie tisulara (a tesutului). Se foloseste “Surgitronul” (generatorul de unde radio) pentru tratarea a numeroasei varietati a bolilor canalului anal datorita actului sigur chirurgical caracterizat prin: precizie, adaptabilitate si siguranta operatorie mare.Material si metoda: In clinica proctologica “Proctoline” in perioada ianuarie 2005 – ianuarie 2011 s-a intervenit in conditi de ambulatoriu la 1246 pacienti cu fistule perianale transfincteriane joase si subcutaneomucoase, cat si fisuri anale infectate, transformate in fistule post abces submucos anal. Au fost 65% barbati si 35% femei cu varste cuprinse intre 27 si 64 ani, Nu a fost necesara: pregatire preoperatorie speciala; interventiile chirurgicale s-au realizat in conditii de ambulatoriu; sub anestezie locala, practicandu-se fistulotomie (taierea fistulei perianale si cauterizarea ulterioara a plagii) sau indepartarea completa a fistulei (fistulectomie) sterilizandu-se plaga prin cauterizare. Postoperator au fost necesare 1-2 zile analgezice usoare; nu s-au indicat administrarea de antibiotice; nu a fost necesara o ingrijire speciala a plagii, decat baie de sezut cu apa calda de doua ori pe zi si aplicatii locale de unguent cicatrizant; in 2-4 saptamani plaga s-a vindecat complet (detalii aici).

Rezultate: au fost evidentiate cateva complicatii minore: secretie seroasa la nivelul plagii (linforee) timp de 7 – 10 zile; minima sangerare postoperatorie pe pansament, acuze algice moderate timp de 5 – 7 zile, si prezenta tesutului de granulatie in 7 cazuri ce a necesitat chiuretaj cu radiofrecventa. Toti pacientii au efectuat videorectosigmoidoscopie fara a li se decela o patologie asociata. Tesuturile rezecate (fistulele perianale indepartate) au fost examinate histopatologic cu rezultate de benignitate.

Concluzii: interventiile chirurgicale cu radiofrecventa (radiochirurgia), efectuate sub anestezie locala si in conditii de ambulatoriu, ofera, in maini experimentate, multe avantaje. Minimum de distructie tisulara, minim discomfort postoperator, o regenerare tisulara rapida in timp, fara suprainfectie si lipsa suprainfectarii plagilor(efect de sterilizare).