Sari la conținut

Endoscopia Digestiva

endoscopia digestiva

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Ce este Endoscopia Digestiva ?

Endoscopia Digestiva este o examinare medicala care nu implica nici un fel de durere (ex: injectii, biopsii clasice, taierea unei monstre de tesut, etc) fiind efectuata cu ajutorul unui aparat modern care presupune un tub subtire si felxibil prevazut cu un obiectiv video iluminat ce permite vizualizare mucoasei tubului digestiv pe un ecran si o multitudine de manevre medicale, printre care amintim biopsia sau extragerea corpilor straini.

Endoscopia digestiva superioara

Prin endoscopie digestiva superioara (sau esofagogastroscopie) se vizualizeaza in mod direct mucoasa esofagiana, gastrica (se examineaza toate portiunile stomacului folosind o tehnica speciala) si mucoasa bulbului duodenal, precum si a duodenului. Explorarea efectuata in scop diagnostic dureaza intre 5 si 20 de minute, in functie de complexitatea patologiei intalnite si/sau de necesitatea de a preleva biopsii (detalii aici).

Esofagogastroscopia

Esofagogastroscopia este o explorare cu un grad inalt de siguranta, iar in cazul indicatiei pertinente, explorarea este necesara pentru un diagnostic si un tratament corect.

Principalele situatii in care este indicata explorarea sunt: anemia feripriva (de regula se indica si colonoscopie), hemoragia digestiva superioara (exteriorizata prin hematemeza si/sau melena), sindrom dispeptic aparut peste varsta de 45 de ani, persistenta simptomelor de boala de reflux gastroesofagian dupa tratament, suspiciunea de sindrom Barrett, disfagia, identificarea varicelor esofagiene si gastrice in cazul cirozei hepatice, stomacul operat si monitorizarea vindecarii ulcerului gastric.

In toate aceste situatii, endoscopia este superioara ca posibilitati de diagnostic tranzitului baritat esogastric, avand avantajul lipsei iradierii, posibilitatii de prelevare de biopsii, dar si de proceduri terapeutice (bandare de varice esofagiene, injectare de vase sangerande, rezectie de polipi, dilatatii de stenoze etc).

Esofagogastroscopia

Endoscopia Digestiva Esofagogastroscopia este considerata relativ nedureroasa si uneori se asociaza cu un disconfort minor.

Pentru majoritatea pacientilor este suficienta anestezia locala a orofaringelui cu spray cu lidocaina.

Nu este necesara o pregatire speciala, cu exceptia faptului ca pacientul nu trebuie sa manance cu 12 ore inainte de investigatie.
Pacientul este asezat pe partea stanga si o piesa bucala de plastic este plasata intre dinti, pentru a proteja dantura si pentru a preveni lezarea aparatului.

Endoscopul

Endoscopul este introdus prin piesa bucala pana la baza limbii si sub control video este pozitionat la nivelul orofaringelui (aceasta este faza cea mai inconfortabila pentru pacient).

Prin miscari usoare si rapide, endoscopul este introdus in esofag; apoi, endoscopul este introdus lent pentru a explora detaliat fiecare segment digestiv, a permite efectuarea de fotografii si/sau biopsiile.

Atunci cand endoscopul ajunge in stomac, se insufla o cantitate mica de aer, care va fi aspirat apoi, la retragerea aparatului, pentru a minimiza disconfortul cauzat de endoscopia digestiva.

Este considerata o procedura minim invaziva deoarece nu implica nici o incizie si nu necesita o recuperare semnificativa ulterioara (doar daca se utilizeaza sedare sau anestezie generala); un disconfort minoreste adesea intalnit la nivelul orofaringelui dupa investigatie.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE