Sari la conținut

Colonoscopia Scurta

colonoscopia scurta

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Colonoscopia Scurta – investigatie minim invaziva a intestinului gros (colon) si a partii distale a intestinului subtire cu o camera video atasata de capatul unui tub flexibil introdus prin orificiul anal.

Investigatia permite vizualizarea directa a leziunilor, fotografierea lor, prelevarea de biopsii si rezectia leziunilor suspecte (polipi), care pot fi examinati apoi histologic.

Rectosigmoidoscopia reprezinta examinarea portiunii terminale a colonului (rectul si colonul sigmoid), de regula pana la 60 de cm distanta de anus, spre deosebire de colonoscopia totala, care permite vizualizarea intregului colon.

Colonoscopiile – sunt investigatii cu un grad inalt de siguranta, iar in cazul in care exista o indicatie ferma (de exemplu prezenta de rectoragii – sange in scaun), explorarea este indispensabila, pentru a evita erorile de diagnostic.

Investigatia necesita o pregatire speciala, asigurata prin administrarea unui purgativ cu o zi inainte, care determina o diaree apoasa, esentiala pentru efectuarea in bune conditii a analizei.

Colonoscopia Scurta – Este un proces recomandat de doctori macar o data pe an.

Indicatiile pentru colonoscopii includ hemoragia digestiva inferioara, modificarile inexplicabile in tranzitul intestinal si suspiciunea de neoplazie digestiva.

Anemia feripriva si scaderea ponderala constituie indicatii majore pentru colonoscopie, adesea impreuna cu endoscopia digestiva superioara, chiar daca nu sunt prezente rectoragiile.

Complicatiile (rare) legate de explorare sunt perforatia (care necesita sanctiune chirurgicala) si hemoragia (de exemplu in urma procedurilor terapeutice la persoane cu diateze hemoragice sau sub tratament anticoagulant).

Explorarea dureaza intre 5 minute (pentru rectosigmoidoscopie) si 30 de minute (pentru colonoscopia totala), secventa de retragere a endoscopului fiind esentiala pentru vizualizarea adecvata a peretilor intestinali.

Factorul de eroare e reprezentat de prezenta materiilor fecale in lumen, in cazul in care pregatirea nu a fost corespunzatoare.

Dupa investigatie poate persista un disconfort abdominal minor, determinat de prezenta aerului insuflat in intestin; nu este necesara o recuperare prelungita ulterioara, cu exceptia cazului in care se utilizeaza sedare sau anestezie generala.

Principalele afectiuni diagnosticate prin colonoscopie sunt polipii colonici, cancerul colorectal, bolile inflamatorii intestinale si diverticulii.

Polipi colonici

Polipii colonici sunt de mai multe tipuri, cel mai frecvent fiind intalniti polipii adenomatosi. Acestia sunt leziuni premaligne, cu potential de a evolua catre cancer colorectal intr-un interval variabil de timp, de la 5 la 10 ani.

Atunci cand sunt identificati in cursul unei rectosigmoidoscopi, ei trebuie biopsiati, pentru a identifica tipul de polip (daca este adenomatos) si prezenta displaziei (leziune premaligna) de grad usor, mediu sau sever, sau prezenta celulelor atipice (maligne).

De asemenea, identificarea acestora impune programarea pacientului la colonoscopie totala, pentru a inspecta intregul colon si a identifica si alte leziuni, urmata de polipectomie (rezectia endoscopica a polipilor adenomatosi).

Diagnosticul de cancer colorectal, confirmat de rezultatul anatomopatologic impune evaluarea completa a pacientului in vederea interventiei chirurgicale, urmate de monitorizarea oncologica, cu sau fara tratament ulterior (chimioterapie).

In cazuri selectionate de cancer rectal, se poate initia radioterapie preoperatorie de scurta durata, urmata de rezectie chirurgicala si de chimioterapie.

Clinica Proctoline este prima clinica din Romania specializata in tratametnul pentru hemorozi si fisuri anale, fara operatie si fara internare.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE