Sari la conținut

Cancerele Anorectale

cancere anorectale

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Sa vorbim despre cancere anorectale sau cancerele de colon si de rect – boli grave, uneori invalidante pentru pacienti. Din ce cauza apar si ce se poate face in aceste cazuri?

Chiar daca aceste afectiuni nu se trateaza de catre medicii proctologi, ci tin de serviciul chirurgical oncologic, in multe cazuri noi suntem cei care le descoperim, la controalele de specialitate.

Din pacate, in ultimul timp observam o crestere alarmanta a frecventei cancerelor anorectale, multe in faze avansate, cand optiunile terapeutice sunt destul de reduse.

Cancerele AnorectaleIn aparitia acestei afectiuni sunt implicati si factori genetici, fiind demonstrat faptul ca anumite boli, de care sufera mai multi membri ai aceleiasi familii, de exemplu polipoza adenomatoasa familiala – pot genera cazuri de cancer.

La acasta categorie de pacienti se depisteaza polipi multipli pe intestin, care pot sa-si schimbe structura celulara si sa degenereze spreneoplasme.

Exista o serie intreaga de boli intestinale care sunt incluse in sindromul cancerelor de colon familiale. Acestea pot fi depistate de specialistii chirurgi, oncologi, gastro-enterologi, in urma unor consultatii de rutina sau a unor investigatii de specialitate.

De asemenea, aparitia de cancere anorectale poate fi influentata de un cumul de factori favorizanti: constipatie (substantele toxice din fecale intra din nou in sistemul circulator), stres (dezvoltarea celulelor tumorale este influentata de stres), anumiti factori de mediu (poluare, substante toxice din aer), alimentatie necorespunzatoare, bogata in lipide si grasimi animale, prezente in carne rosie – de porc, vitel, miel (favorizeaza carcinogeneza), afumaturi (contin substante carcinogene), mezeluri (pline de conservanti, coloranti, aditivi alimentari etc.), vicii precum alcoolul in exces (metabolitii alcoolului sunt foarte toxici), fumatul (fumul introduce in organism gudroane, nicotina si alte toxine). Toate aceste substante nocive duc la iritarea mucoasei, la modificarea aciditatii, a structurii celulelor si la aparitia cancerelor.

Se poate recunoaste un cancer de colon dupa simptomele pe care le provoaca?

Nu intotdeauna, deoarece simptomatologia este oarecum asemanatoare cu cea din patologia benigna ano-rectala: instalarea constipatiei, stenoze, sangerari (uneori mai inchise la culoare), concomitent cu scadere brusca in greutate, apatie, anorexie, stare generala degradata.

De obicei, in cancerele de colon si de rect durerea lipseste – acesta este unul din indiciile care ne poate conduce spre investigatii suplimentare.

Se poate preintampina aparitia acestui tip de cancer?

In tarile occidentale s-a inteles impactul pe care aceste boli il au asupra populatiei si factorii decizionali deruleaza programe de screening, care constau in consultatii de specialitate gratuite pentru persoanele din grupa de risc.

Ar fi bine sa se faca aceste controale si in Romania, pentru ca un cancer depistat in faza incipienta are mai multe sanse de vindecare. Printr-un simplu tuseu rectal se poate depista un cancer anal sau anorectal, depistand o formatiune vegetanta, dura, care uneori ocupa mai mult de jumatate din lumenul intestinal.

Aceste tumori sunt stenozante, provoaca si constipatie secundara, uneori se ajunge la ocluzii (obturarea completa a lumenului intestinal) si chiar perforatii intestinale, din cauza starii avansate a bolii. Anuscopia (vizualizarea canalului anal), completata de o biopsie, poate diferentia o patologie necanceroasa ano-rectala de un cancer.

Prin rectoscopie, rectosigmoidoscopie si colonoscopie se pot observa foarte exact chiar si cele mai mici modificari aparute la nivelul intestinului si se poate interveni cu tratamentul adecvat (detalii aici).

Testele de sange (markerii tumorali) pot ridica suspiciunea unei tumori maligne. Ca o completare a acestor investigatii de diagnosticare, se poate face si o biopsie a polipilor colonici intestinali, acestia fiind principalii responsabili in declansarea cancerului de colon, prin malignizare.

Biopsia ne arata stadiul de dezvoltare al acestor polipi si natura lor – benigna sau maligna.

Este necesar ca toti pacientii depistati cu polipi intestinali sa recurga la excizarea acestora, din cauza pericolului pe care il constituie. Nu este o procedura grea, se poate face concomitent cu colonoscopie, la acelasi aparat atasandu-se un accesoriu dotat cu un cleste-ansa miniaturizat, cu ajutorul caruia se efectueaza polipectomia. Operatia nu implica internare, nici sangerare, este o tehnica „curata” si lipsita de riscuri.

Cancerul de colon

Cancerul de colon apare de regula dupa varsta de 30 – 40 de ani, dar tinde sa afecteze si persoane mai tinere. In colon se dezvolta celule atipice care se multiplica rapid si, in functie de tipul neoplasmului, pot invada foarte repede tesuturile si organele invecinate si pot prolifera chiar si la distanta, migrand prin sistemul limfatic, vascular sau celular, ducand la metastazare.

Multi pacienti refuza ablatia polipilor, de teama sa nu se „imprastie” celulele tumorale. Aceasta teorie a fost combatuta de multi cercetatori si vreau sa fac o precizare importanta pentru toti cititorii dvs.

La momentul aparitiei unei tumori maligne, indiferent de localizare, ea isi creeaza propriile vase limfatice si sanguine, prin care celulele canceroase pot sa migreze foarte usor spre alte organe interne – ficat, plaman, creier etc. Prelevarea tesutului tumoral (biopsia) nu afecteaza tumora si este foarte importanta pentru a stabili natura lui si protocolul terapeutic ce se impune ulterior.

Se poate trata cancerul de colon?

Tratamentul are un traseu bine stabilit: chirurgie clasica sau endoscopica, radioterapie, chimioterapie, imunoterapie. Succesiunea acestor tehnici este hotarata de medicul chirurg oncolog, insa numai un tratament complex va ajuta pacientul sa supravietuiasca. Va pot spune din experienta ca majoritatea cancerelor de colon raspund de obicei foarte bine la tratamentele agresive.

Interventia chirurgicala presupune extirparea unei portiuni a colonului, a tesuturilor si a ganglionilor limfatici adiacenti (colectomie segmentara), hemicolectomie (extirparea unei portiuni de 20, 30, chiar si 50 de centimetri din colon) – atunci cand exista doua sau mai multe tumori, chiar si colectomie totala (extirparea intregului colon) in cazurile cele mai grave, urmand sa se creeze un colector de materii fecale dintr-o portiune de tesut al intestinului subtire.

Colonul are un rol important in formarea materiilor fecale. Practic, pacientii lipsiti de colon au o viata destul de dificila, pentru ca au emisii frecvente de materii fecale neformate. Toate substantele energetice – lipide, proteine, enzime, vitamine etc. – sunt absorbite la nivelul intestinului subtire, iar colonul are rolul de a absorbi apa si sarurile minerale. Fara colon, pacientii trebuie sa se hidrateze continuu si sa ia suplimente alimentare bogate in saruri minerale toata viata.

Cancerul de rect

In cazul aparitiei unui cancer de rect sau de anus lucrurile se complica, deoarece se impune rezectia chirurgicala a intregului tesut afectat, iar in cazurile grave aceasta implica inclusiv rectul si anusul. Prin amputatia aparatului sfincterian ne aflam practic in imposibilitatea de a stopa eliminarea continua a materiilor fecale. Unica solutie este sa incercam sa construim un nou anus, a unui „anus contra naturii”.

Procedura consta in exteriorizarea portiunii proximale a intestinului neafectat de tumora la peretele abdominal si montarea unui dispozitiv prevazut cu pungi colectoare speciale, etanse, care nu permit emanarea mirosului. I

In fazele mai putin evoluate ale bolii, cand tumora nu este extinsa, facem interventii conservatoare, incercand sa salvam cat mai mult tesut, cu care reconstruim atat cat este posibil unele structuri interne. Bineinteles, si aici exista inconveniente functionale, insa este o solutie!

Cand lucram in Institutul Clinic Fundeni am cunoscut mai multi pacienti care au refuzat astfel de operatii si care, din nefericire, nu au supravietuit. Vreau sa le spun tuturor pacientilor care sunt diagnosticati cu astfel de cancere ca nu se sfarseste lumea din cauza unei asemenea interventii chirurgicale si nu le afecteaza in mod dramatic viata.

De aceea, sa nu se grabeasca sa ia decizii gresite. Chiar si cu anus contra naturii viata poate fi traita normal, alaturi de prieteni si familie. Exista femei insarcinate, politicieni, chiar si sportivi de performanta cu anus contra naturii… Nu trebuie dramatizata aceasta situatie; chiar daca este neplacuta, se poate trai cu ea, fara a fi considerata un handicap.

In Occident exista grupuri de sprijin, bolnavii isi comunica experienta personala, la intruniri sau prin Internet, se ajuta unii pe altii, sunt un exemplu laudabil si un sprijin moral exceptional.

Pentru a putea sa descoperi din faza incipienta o astfel de problema uriasa cum este cancerul de colon trebuie sa efectuam o colonoscopie in fiecare an, mai ales dupa ce am implinit varsta de 50 de ani. Nu uita, preventia este cel mai bun tratament!

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE