Fisura este o boala care se autointretine. Exista un cerc vicios intre durere, spasm si fisura. Acest cerc vicios face ca fisura anala sa nu poata fi tratata prin combaterea durerii si nici prin cicatrizarea fisurii pentru ca nu exista asemenea medicamente. Singurul mod de tratare pentru fisura anala este combaterea spasmului muschilor sfinterului anal. Aceasta combatere a spasmului se face in trei etape de tratament considerate ca fiind sfinteroctomi. Adica taiem sfincterul ca sa combatem spasmul si sa creem conditii ca fisura sa se vindece.
Prima treapta de tratament este sfincterotomia chimica. Se realizeaza prin aplicarea de topice locale care contin anumiti ingredienti ce dau o relaxare a sfincetrului intern al anusului si aceasta relaxare duce la vindecarea fisurii anale in proportie de aproape 75%-80%. Pentru aceasta este nevoie de o perioada mai lunga de timp, fisura anala nu se vindeca peste noapte.
In cazul in care nu avem rezultate cu aceasta terapie topica sau in cazul cand este o fisura mai veche se foloseste sfinterotomia biologica prin care se injecteaza toxina botulinica in muschiul sfincter intern al anusului, care duce la o paralizie a acestui muschi, la o relaxare a lui si creearea conditiei ca fisura sa se vindece singur.
In cazul acestor proceduri se resimte durerea doar in faza initiala, pe masura ce procedurile de tratament inainteaza durerea scade.
Ultima treapta este cea chirurgicala, in care se practica sfinterotomie, fie la nivelul fisurii fie intr-o alta zona de sectiune a sfincterului intern pe o distanta de 1,5 -2 cm care duce la o relaxxare a sfincterului intern si crearea conditiei ca fisura sa se vindece.
Exista sfinteroctomi interne sau minime si sfinterotomi exact pe fisura, la nivelul comisurii posterioare unde se afala fisura.

Vindecarea se face relativ usor, nu trebuie sa ne temem de incotinenta anala pentru ca nu se taie tot sfincterul, ramand sfincterul extern care este voluntar si ramane intact iar din sfincterul intern se taie doar 1 cm – 1,5 cm, el avand o latime de aproape 4 cm.