Tromboza hemoroidala externă este o complicatie a bolii hemoroidale cu localizare în plexul venos hemoroidal extern prin aparitia de trombi (chiaguri) în aceste vene dilatate asociate cu un mic proces inflamator. Tromboza hemoroidala reprezinta una din cele mai grave complicatii si se prezinta sub forma unei excrescente de marimea unui bob de fasole, in jurul anusului. Formatiunea este dura si dureroasa. Aceasta poate sa apara spontan chiar daca persoana nu a prezentat vreodata simptomele aparitiei bolii hemoroidale. Tromboza hemoroidala apare ca urmare a unui scaun dificil sau a unui efort prelungit de a avea scaun (de regula la persoanele predispuse la constipatie ) şi conţine sânge închegat. Aceasta formatiune sau cheag evolueaza spre resorbtie in 7-14 zile cu persistenta pliului tegumentar acoperitor (marista hemoroidala). Uneori aceasta afectiune este insotita de sangerari abundente, mai ales daca mucoasa de deasupra hemoroizilor trombozati se erodeaza.

Simptome tromboza hemoroidala

Afectiunea poate debuta brusc, după un efort de ridicare, de tuse, de defecatie (constipatie), după mai multe scaune diareice. Apare la început o senzatie de tensiune anală, apoi se asociază o durere bruscă. Se observă prin palpare aparitia uneia sau mai multor tumorete (umflături) dureroase care nu pot fi introduse prin anus în canalul anal, de culoare albastru-violacee. De foarte multe ori tromboza hemoroidală externă se asociază cu edem important, numită si tromboză edematoasă. Un simptom alarmant al hemoroizilor trombozati, spre deosebire de cei normali, il reprezinta sangerarea atat pe lenjeria intima, pe servetul igienic sau in vasul de toaleta.Alte simptome includ intepaturi sau senzatia de arsura in zona anusului, pe hemoroizi, atunci cand intra in contact cu transpiratia sau apa. Acest lucru este cauzat de caracterul deschis al ranii, asemanatoare cu o taietura, care prezinta intepaturi atunci cand este atinsa de apa, in timp ce persoana in cauza se afla la dus.Disconfortul, si/sau durerea in zona afectata, reprezinta de asemenea, un simptom obisnuit al acestor hemoroizi trombozati.Nu este o regula, insa, s-a constatat ca persoanele supraponderale sau femeile insarcinate sunt mult mai predispuse in aparitia afectiunii trombozei hemoroidale. Atat constipatia, cat si diareea acuta care survine in urma consumului excesiv de laxative raman principalele cauze pentru care hemoroizii trombozati isi fac simtita prezenta. Consumul de bauturi alcoolice, cafea sau alte tipuri de bauturi carbogazoase inlesnesc procesul deshidratarii ceea a ce duce la agravarea bolii hemoroidale externe. Interventia pe hemoroizi externi trombozati poarta numele de trombectomie aceasta metoda presupune inlaturarea cheagurilor de sange printr-o excizie care nu dureaza mai mult de cateva minute , pacientul putand sa-si reia viata normala imediat .

Preventia pentru tromboza hemoroidala

Trombozele hemoroidale nu trebuiesc neglijate, inca de la aparitie ele degenerand rapid in abcese perianale (infectie) si de aici multiple complicatii ce pot duce chiar la aparitia fistulelor perianale. Preventia fiind cel mai indicat tratament, recomandam tuturor pacientilor consultul de specialitate inca de la primele simptome de durere, intepaturi, disconfort, asociate sau nu cu sangerari anale.