Tratamentele asociate ligaturilor cu inele elastice. sunt complementare, de sigilare a venelor din regiunea anala cu ajutorul fotocoagularii, crioterapiei sau scleerozarilor.  Deci exista tratamente, altele decat chirurgia clasica, pentru situatiile de hemoroizi gradul doi sau trei.

In situatiile de hemoroizi gradul patru se apeleaza, in primul rand, la chirurgie, care presupune fie operatii clasice fie operatii moderne, insemenand utilizarea unor aparate de sutura mecanica ce realzieaza excizia deodata si completa a intregului pachet hemoroidal, asa nunmitul procedeu Longo. Aceasta nu inseamna ca in stadiul patru tratamentele cu ligaturi elasitce sau fotocoagularea nu sunt bune. De multe ori sunt foarte bune dar nu garanteaza rezultatul in procent de 100% atunci cand suntem in gradul 4.

Cunoscand factorii de risc trebuie sa ii evitam. Adica, scaunaul trebuie sa fie zilnic. Pentru a avea un scaun zilnic inseaman ca alimentatia trebuie sa fie bogata in fibre. Fibrele le luam din legume, zarzavaturi si fructe. Trebuie sa bem mai multe lichide pentru ca suntem deficitari si la acest aspect, ca atare scaunul nu va aparea in fiecare zi. Trebuie sa ne hranim cu alimente bogate in fibre si lichide, care vor ajuta la aparitia scaunului. Dupa scaun este foarte important sa pastram igena locala pentru ca o igena deficitara a regiunii anale va duce in timp la posibilitatea aparitiei acestor hemoroizi. Daca avem activitati sedentare este important ca o data la doua ore sa facem o pauza de 10-15 minute in care sa mergem si sa ne miscam.

Daca suntem predispusi sa dezvoltam hemoroizi, pe langa aceste masuri, de obicei sunt necesare si tratamente de prevenire a aparitiei acestei afectiuni, asa numitele medicamente venotonice pentru a intarii peretele venelor.