Ligaturarea cu benzi elastice

La Clinica Proctoline se foloseste pentru tratamentul hemoroizilor coagularea cu laser in infrarosu sau sectionarea lenta, progresiva, cu banda elastica. Sectionarea lenta, progresiva cu banda elastica este echivalentul unei operatii. Se face ligatura si rezectia pachetelor hemoridale, cu diferenta ca la Clincia Proctoline procesul este treptat.
Se aplica un inel de cauciuc, foarte strans pe baza hemoridului, hemoridul ramane in canalul anal cat o cireasa, in functie de marime. In acest timp pacientul resimte doar o senzatie de corp strain intra-anal. Acest inel aplicat sectioneaza masa hemoridala, dar o sectioneaza in mod lent, progresiv, astfel incat pe masura ce inelul taie tesutul acesta se cicatrizeaza. La 24-72 de ore sectionarea este completa si hemoridul cade. In momentul in care hemoridul a cazut ramane o mica rana care este posibil sa sangereze. Sangerarea nu  este mai mare decat sangereaza hemoroizii in evolutia lor naturala si nu apare de fiecare data. Sangerarea apare doar in cazul unei mase hemoridale voluminoase care a creat o tensiune mare in inel si a determinat o sectionare rapida. Daca sectionarea s-a produs in 48-72 de ore nu se mai produce nici un fel de sangerare, iar rana se inchide in 2 – maxim 4 zile.
In concluzie, la cel mult 7 zile dupa aplicarea inelului, hemoroidul este cazut si rana este vindecata. Se mai lasa o perioada de 2 saptamani sa se maturizeze cicatricea si sa nu se rupa atunci cand este introdus anoscopul si apoi se intervine pentru ligaturarea unui nou hemorid, daca este cazul.

Avantajele metodelor nonchirurgicale

Practic se face acelasi lucru ca si incazul operatiei. Avantajul metodei este ca nu produce durerile care apar in cazul operatiei, totul se face sub control vizual anuscopic si avem posibilitatea de a vedea ce s-a intamplat cu ceea ce s-a facut anterior.
Dupa operatia calasica, timp de o luna de zile, cel putin, nu este posibila observarea efectelor cu anuscopul. Prin metoda ligaturii cu benzi elastice este posibila examinarea la scurt timp pentru a vedea efectele interventiei anterioare si tratamentul este mult mai complet. Recidiva este mult mai rara in cazul acestei metode decat dupa operatie.