Sari la conținut

Tratament Fisura Anala

Tratament fisura Aanala

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Scopul unui tratament fisura anala este de a intrerupe ciclul de spasm al sfincterului anal si ruperea acestuia (contractare – relaxare a muschilor care nu lasa fisura sa se cicatrizeze).

Tratamentul general pentru fiasura anala

In caz de fisuri anale acute, este unul conservator, de succes la majoritatea pacientilor. Fisurile anale acute, se vor vindeca cu masuri conservatoare in proportie de 80 % -90 % din cazuri, comparativ cu fisurile anale cronice (recurente), care au doar o rata de 40%, de vindecare.

Tratamentul initial implica schimbarea dietei pentru un scaun normal si inmuierea scaunului prin administrare de psyllium sau metilceluloza, combinate cu o dieta bogata in fibre.

In plus, pacientii sunt sfatuiti sa evite alimentele ” dure „, care nu pot fi bine digerate, (de exemplu nuci , floricele de porumb , tortilla, chips-uri), se creste aportul de lichide si uneori, se administreaza laxative.

Baile de sezut (in esenta, inmuiere intr-o cada cu apa calda) sunt recomandate in special dupa miscarile intestinale, cu scopul de a relaxa spasmul, pentru a creste fluxul de sange in anus si pentru a curata anusul fara frecarea si iritarea anodermului.

Anestezice topice (de exemplu , Xylocaine , lidocaina , tetracaina , pramoxina) sunt recomandate, mai ales, inainte de scaun, pentru a reduce durerea la defecare.

Adesea, o cantitate mica dintr-un steroid este combinata in crema anestezica pentru a reduce inflamatia.

Utilizarea de steroizi trebuie limitata la doua saptamani, pentru ca o utilizare mai indelungata va duce la subtierea anodermului (atrofie), ceea ce il face mai sensibil la traumatisme .

Medicamentele administrate pe cale orala, pentru relaxarea musculaturii netede a sfincterului intern nu s-au dovedit foarte eficiente .

Din cauza spasmului sfincterian intern si fluxului redus de sange in zona sfincterului, care au un rol important in formarea si vindecarea fisurii anale, se folosesc unguente ca relaxant muscular.

Nitroglicerina (gliceril trinitrat) s-a incercat si dovedit a fi eficace in vindecarea fisurilor anale. Nitroglicerina a dovedit ca are efect de relaxare a sfincterului anal intern si de scadere a presiunii de repaus anal.

Cand unguentele care contin nitroglicerina sunt aplicate pe canalul anal, relaxeaza sfincterul intern si reduce presiunea in canalul anal. Aceasta amelioreaza spasmul muschilor si, de asemenea, poate creste fluxul de sange, ambele ajutand la vindecarea fisurilor.

Spre deosebire unguentele utilizate de pacientii cu boli de inima si angina pectorala, care au o concentratie de 2,0 % nitroglicerina, unguentele utilizate pentru tratarea fisurilor anale contin o concentratie de nitroglicerina de numai 0,2 %.

Un studiu randomizat a demonstrat vindecarea fisurilor anale, la 68% dintre pacienti, comparativ cu 8% din pacientii tratati cu placebo (un tratament inactiv).

Efectele secundare obisnuite sunt durerile de cap (din cauza dilatarii vaselor de sange), sau senzatie de lesin (din cauza scaderii tensiunii arteriale).

Este recomandata o cantitate mica de unguent aplicat pe un tampon de bumbac, apoi inserati in anus doar pe adancimea portiunii de varf a tamponului.

Unguentul aplicat in jurul partii exterioare a anusului nu ajunge in anoderm, unde efectele sale sunt importante, dar nitroglicerina va fi absorbita si va produce efecte secundare.

Nitroglicerina este absorbita mai repede in cazul in care fluxul de sange in anoderm este mare. Din acest motiv, se recomanda ca nitroglicerina sa nu se aplice in termen de 30 de minute dupa baie, deoarece apa calda dilata vasele de sange din piele si anoderm si creste fluxul de sange.

Efectele secundare pentru nitroglicerina, de multe ori, sunt auto-limitate, ele devin mai atenuate o data cu utilizarea repetata. Cofeina poate ajuta la reducerea sau prevenirea durerii de cap.

Cu toate acestea, in cazul in care efectele secundare sunt pronuntate, nitroglicerina trebuie intrerupta. Medicamentele pentru impotenta (de exemplu, sildenafil – Viagra), nu ar trebui sa fie utilizat odata cu nitroglicerina, deoarece acestea cresc riscul de dezvoltare a hipertensiunii arteriale.

Ca si in cazul nitroglicerinei, unguentele care contin substante de blocare a calciului ( de exemplu, nifedipina – Adalat, sau diltiazem – Cardizem ) relaxeaza muschii sfincterul intern. Ei, de asemenea, dilata vasele de sange ale anodermului si favorizeaza cresterea fluxului de sange.

Unguentul Nifedipina (2 %) este aplicat intr -un mod similar cu nitroglicerina, dar pare sa produca mai putine efecte secundare. Desi in tratarea fisurilor anale cronice a fost raportat un procent de pana la 67% a ratei de succes, acestea sunt cele mai eficiente in caz de fisuri anale acute.

Toxina botulinica (Botox) relaxeaza (de fapt paralizeaza) muschii prin eliberarea de acetilcolina in nervii care provoaca in mod normal celulele musculare sa se contracte.

Acesata a fost folosit cu succes pentru a trata o varietate de tulburari in care exista spasm al muschilor, inclusiv fisuri anale.

Toxina este injectata in sfincterul extern, sfincterul intern, canalul intersfincteric, sau direct in fisura anal. Doza nu este standardizata si poate varia intre 2.5-20 unitati de toxina in doua locatii (de obicei, de fiecare parte a fisurii).

Tratamentul cu toxina botulinica pentru fisuri anale are o rata de succes de 87%, la sase luni dupa tratament.

La 12 luni, rata de vindecare a scazut la 75% si la 42 de luni de la tratament scade la 60%. Efectul secundar primar la toxina botulinica este slabirea sfincterelor, cu grade diferite de incontinenta (de scurgere la scaun), care de obicei este tranzitorie. Alte reactii adverse nu sunt frecvente.

Exista diferite opinii in lumea medicala, cu priovire la tratamentul de fisuri anale cu botox. Vindecarea poate fi temporara si fisurile pot recidiva odata ce aveti un scaun tare. Fisurile anale recurente necesita, de multe ori, o schimbare a tratamentului.
tratament fisura anala

Cand pacientii sunt intoleranti sau nu raspund la tratamente non-chirurgicale, chirurgie devine necesara.

Tratamentul chirurgical pentru fisura anala.

Lumea medicala recomanda o procedura chirurgicala numita Sfincterotomie interna laterala partiala, ca tehnica pentru tratamentul fisurilor anale. In acest procedeu, sfincterul anal intern este taiat, incepand de la extremitatea sa distala, mai la marginea anusului si se extinde in canalul anal pentru o distanta egala cu cea a fisurii.

Taietura se poate extinde pana la linia dintata, dar nu mai departe. Taietura se face pe partea stanga sau dreapta a anusului, de unde si numele de „Sfincterotomia interna laterala partiala.”

Linia mediana posterioara , unde fisura se afla de obicei, este evitata de teama de a accentua slabiciunea posteriora a muschiului din jurul canalului anal.

Desi multi chirurgi refuza sa taie fisura in sine, in timpul Sfincterotomiei laterale, se considera ca aceasta reticenta de a elimina fisura anala nu este intotdeauna adecvata.

Daca fisura anala are un aspect neregulat si anumite caracteristici care sugereaza cancer anal, atunci se va efectua o biopsie. Este posibil sa avem situatii mai complicate unde in afara de fisura anala mai avem de aface si cu o papila anala asociata cu hemoroizi, caz in care tratarea fisurii depinde de vindecarea acestor afectiuni (detalii aici).

In urma interventiei chirurgicale, 93% -97 % din fisurile anale se vindeca. Intr- un studiu reprezentativ, vindecarea dupa o interventie chirurgicala a avut loc in 98 % din cazuri la doua luni dupa interventie.

La 42 luni dupa o interventie chirurgicala, 94 % dintre pacienti aveau o vindecare totala. Ratele de reaparitie dupa acest tip de interventie chirurgicala sunt mici 0 % -3 %.

Imposibilitatea de a vindeca in urma interventiei chirurgicale, este atribuita de multe ori reticentelor din partea chirurgului care sa imparta in mod adecvat sfincterul anal intern.

Riscul de incontinenta (scurgere) la scaun, dupa o interventie chirurgicala, este scazut . Este important sa se faca distinctia intre incontinenta pe termen scurt si pe termen lung.

Pe termen scurt (sub sase saptamani), sfincterul este slabit de interventia chirurgicala, asa ca scurgerile la scaun nu sunt neobisnuite.

Incontinenta pe termen lung nu ar trebui sa apara dupa Sfincterotomia interna laterala partiala, deoarece sfincterul intern este mai putin important decat sfincterul extern (care nu se taie), in controlarea trecerii de materii fecale.

Tratamentele nonchirurgicale, de ultima generatie, castiga teren in fata tratamentelor clasice si interventiei chirurgicale. Puteti beneficia de cele mai eficiente tratamente nonchirurgicale la Clinica Proctoline.

Daca suferi de fisuri anale programeaza-te acum!

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE