Daca ne temem de durere si vrem sa scapam de acesti hemoroizi, venim la medic.

Neaparat este nevoie de o interventie chirurgicala sau exista si metode noninvazive pentru a trata hemoroizii?

In ziua de astazi interventia chirurgicala pentru hemoroizi a ramas doar pentru stadiile foarte avansate sau complicate ori asociate cu alte afectiuni care trebuiesc neaparat operate si atunci, odata cu tratarea chirurgicala a afectiunii respective, tratam si hemoroizii.

Ce trebuie clarificat este ca in boala hemoridala durerea nu este simptomul dominant, hemoroizii dor doar in cazul unor complicatii cum sunt tromboza hemoridala sau fisura anala. In mod normal durerea este suportabila, este mai mult un discomfort si o senzatie de scaun neterminat decat o durere patenta. In crize poate sa doara, in tromboza hemoroidala doare, in asocierea cu fisura anala sau cu o fistula perianala doare.

In ceea ce priveste tratamentul, in momentul de fata, peste tot in lume se incearca alte modalitati terapeutice decat chirurgia clasica, dintre care amintim ligatura cu benzi elastice in asociere sau nu cu iradierea cu raze infrarosii sau crioterapie. Mai nou a aparut o metoda, care de fapt este chirurgicala, Hal-Rar, folosita cu mai mult sau mai putin succes.

O alta metoda noua care se aplica in ambulator este metoda Rafaelo, care foloseste ultrasunetele in tratamentul hemoroizilor.

Mai exista terapia cu laser care nu si-a aratat inca fiabilitatea in tratamentul hemoroizilor. Mai exista tot o metoda chirurgicala a lui Longo, care face practic o sutura mecanica prin transectiune, a venelor hemoroidale.

In concluzie, hemoroizii se trateaza standardizat in functie de stadiul lor evolutiv si de simptomul dominant pe care il au.

Se trateaza in ambulator, prin tratament instrumental si ajung pana la chirurgie in cazurile complicate sau in asociere cu alte afectiuni perianale.