Sari la conținut

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastic (Rubber Band Ligation)

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Ligaturarea hemorizilor este o procedura chirurgicala non-invaziva care permite pana la trei bandari simultane cu inele elastice, in muscoasa rectala, eliminand hemoroizii. Acest lucru duce la fixarea mucoasei și reduce tendința de prolaps.

Rubber Band Ligation este cunoscuta ca cea mai buna metoda pentru tratarea hemorizilor de gradul 1, 2 si o parte a hemoroizilor de gradul 3.

Rubber Band Ligation poate produce cateva efecte adverse imediate, astfel medicul trebuie sa obtina in prealabil consimtamantul scris al pacientului.

Tratamentul cu benzi elastice este foarte eficient in cazul hemoroizilor interni care ies in exterior la defecatie. Procedura in sine, produce uneori un minim discomfort si sangerari, dar este, in general, tratamentul ales de pacientii care au probleme cu hemoroizii si pentru care o operatie clasica (hemoroidectomie) este prea dura, sau pentru pacientii care isi doresc sa evite excizia chirurgicala clasica.

Tehnica a fost descrisa prima data de Barron (1963) si este cea mai folosita metoda de tratament noninvaziv pentru hemoroizi.

ligaturarea hemoroizilorIn prima faza se efectueaza o anuscopie, pentru a putea identifica hemoroizii, care sunt prinsi folosind un forceps sau un dispozitiv de aspirare. Se aplica apoi o banda elasitca la baza hemoroidului.

Hemoroidul strangulat se usuca (prin strangularea cu benzi elastic se intrerupe alimentarea cu sange) si se desprinde în timp ce de la baza se fixeaza odata cu vindecarea ranii.

Tehnica de ligaturare cu benzi elastic a fost descrisa pentru prima data in anul 1963. Modificarile suferite in timp, in aplicarea acestei procedure constau in introducerea benzilor elastic, ceea ce face posibila aplicarea procedurii de catre un singur medic specialist.

Procedura originala specifica ca un hemoroid trebuie bandat la fiecare sedinta, cu bandari repetate la interval de 3 saptamani.

Studii prospective care urmaresc evolutia dupa procedura de ligaturare, au demonstrate ca nu exista o intensificare a durerii dupa procedura de ligaturare a hemoroizilor sau complicatii in cazul bandarilor multiple, cu toate acestea cei mai multi chirurgi aplica cel mult trei bandari la o singura vizita.

Ligaturarea trebuie aplicata desupra liniei dintate, pentru a evita durerile. De asemena este necesara injectarea hemoroidului cu anestezic, inainte de a fi bandat, pentru a reducere durerea si discomfortul.

Este recomandat pentru toti pacientii sa faca o clisma rectala de curatare inainte de procedura, pentru a evita miscarile intestinului, în primele 24 de ore, astfel ligatura nu va fi expulzata.
Procedura va fi finalizata cu pacientul asezat pe partea stanga a corpului.

La prima sedinta de bandare se va trata doar un singur hemoroid intern, „testandu-se” în perioada urmatoare reactia pacientului la tratamentul respectiv.

Se va banda initial hemoridul (-zii) mai mare sau cel cu stigmate de sangerare.
Inainte de a i se efectua prima bandare pacientului, medicul ii va explica posibilitatea aparitiei a doua reactii postratament: o usoara presiune (durere) in regiunea anala ( 12h – 48h) si o mica hemoragie, mai ales in timpul scaunului (in perioada eliminarii hemoroidului bandat: 1-7 zile), care se va opri de la sine.

La sedintele urmatoare, in lipsa complicatiilor postbandare, se poate trece la bandarea a 2 hemoroizi pe sedinta, explicandu-se pacientilor ca reactia postratament (durerea si/sau sangerarea) se poate amplifica temporar.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE