Sari la conținut

Hemoroizii - Interviu cu dr. Radu Viorel

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Boala hemoroidala este o alta afectiune des intalnita, de care sufera „in tacere” o mare masa a populatiei din tara noastra.

De ce apar hemoroizii ?

Hemoroizii sunt componente anatomice normale ale organismului uman, pornite din plexurile venoase hemoroidale ano-rectale. Formatiunile hemoroidale interne sunt dilatatii varicoase (venoase) aflate la o distanta de numai 2-3 cm de orificiul anal, deasupra muschiului sfincterian, la terminatia intestinului gros, dispuse circumferential, avand rol de „supapa” suplimentara pentru continenta (retinerea) gazelor intestinale si a materiilor fecale, ferindu-ne de emisiile nedorite.

De asemenea, tot anatomica este si reteaua hemoroidala externa, aflata chiar la nivelul anusului, sub pielea fina a acestuia, care poate prelua excesul de sange al plexului hemoroidal intern, atunci cand acesta este suprasolicitat.

Practic, boala hemoroidala poate sa apara de la: o defecatie deficitara, in cazul unui efort intens, a unei constipatii, initial la nivelul hemoroizilor interni.

Boala se instaleaza lent si progresiv, din cauza unor factori predispozanti. In declansarea bolii sunt implicati mai multi factori: mecanici, inflamatori si hipertensivi, hemoroizii fiind parte integranta a sistemului venos.

Exista si o predispozitie genetica in aparitia bolii (dar aceasta nu este o cauza obligatorie): sindromul astenic, asa-zis de slabiciune a tesutului conjunctiv, care intra in compozitia venelor, a ligamentelor si a tendoanelor musculare.

Acesti pacienti sunt predispusi la aparitia hemoroizilor, a varicelor hidrostatice si a herniilor.

Hemoroizii – Interviu cu dr. Radu Viorel partea a 2-a Din punct de vedere mecanic, putem observa aparitia bolii hemoroidale dupa un efort sustinut, datorita presiunii intraabdominale, care se rasfrange asupra orificiului anal si – din punct de vedere circulator – asupra plexului hemoroidal.

La pacientii constipati, boala hemoroidala apare in urma efortului de eliminare a bolului fecal, acesta fiind dur, rigid, de dimensiuni mari.

De asemenea, sangerarea hemoroidala este frecvent intalnita la fumatorii care tusesc mult, la persoanele care exercita munci fizice epuizante (in special cei care ridica greutati mari), la sportivii de performanta, la persoanele sedentare, la soferi sau functionari care stau in sezut mai mult de 6 – 8 ore zilnic etc.

In cazul acestei categorii de pacienti se intalneste fenomenul de staza venoasa („baltire” a sangelui, din cauza circulatiei deficitare), iar la nivelul formatiunilor hemoroidale se formeaza o presiune foarte mare, care le dilata.

Varicele hemoroidale dilatate micsoreaza sau obtureaza lumenul intestinal, ceea ce predispune la inflamarea si traumatizarea lor odata cu eliminarea meteriilor fecale, mai ales la persoanele constipate, cu scaune rare si consistente.

Acelasi efect asupra formatiunilor hemoroidale il au si scaunele frecvente si moi (diareice, pastoase), care sunt foarte acide si inflameaza peretele venos, ceea ce duce la pierderea elasticitatii tesutului hemoroidal, favorizand staza venoasa – hemoroizi ideopatici.

Hemoroizii se mai intalnesc si in prezenta unor boli intestinale sau ano-rectale (anite, rectite, boala Crohn, dizenterie, fecaloame, tumori etc.), care le influenteaza circulatia locala, favorizand aparitia dilatatiilor venoase.

Si alte boli – de exemplu hipertensiunea arteriala sau ciroza hepatica – pot genera aparitia bolii hemoroidale, acestea influentand in mod direct circulatia sanguina.

Se poate descoperi boala hemoroidala in faza incipienta?

Care sunt simptomele care ar trebui sa ne ingrijoreze?

In urma traumatismelor mecanice, chimice sau inflamatorii, apar sangerarile. Mucoasa inflamata care acopera hemoroizii cedeaza, peretii venosi sunt lezati si apar sangerari – uneori usoare, concomitente cu defecatia (vizibile pe hartia igienica), alteori masive, care apar si intre scaune si duc la anemierea pacientului.

Prin marirea dimensiunilor hemoroizilor interni, acestia fiind elastici si mobili, pot migra in jos, prin anus, impinsi de bolul fecal, aducand la suprafata mucozitati care provoaca prurit local (mancarimi) – un alt simptom important in boala hemoroidala.

In crizele hemoroidale, datorita cresterii presiunii sanguine in formatiunile venoase, pot aparea dureri sub forma de arsura, care sunt accentuate de efortul fizic, sedere indelungata pe scaun sau la defecatie, devenind in unele cazuri insuportabile.

La nivelul hemoroizilor externi (care preiau surplusul de sange al celor interni) intalnim trombozele hemoroidale – dilatatii venoase pline cu sange trombozat, coagulat (hematoame perianale).

Dupa un exces de alcool sau de mancare picanta (care au efect vasodilatator si iritant), pacientul se poate trezi cu cativa noduli inflamati, vinetii, durerosi, situati chiar la intrarea in anus. Acestia se retrag mai greu si pot da complicatii locale, in cazul in care se sparg.

Ajungem la un subiect delicat: tratamentul bolii hemoroidale. Am in familie un caz care a „beneficiat” in urma cu multi ani de un tratament chirurgical pentru aceasta problema. In loc sa-i aduca alinare, interventia a inrautatit situatia si a dus chiar la complicatii.

In prezent, ce optiuni de tratament au acesti bolnavi?

Proctologia moderna are o gama foarte variata de tratamente pentru boala hemoroidala. Tratamentul chirurgical nu mai este de mult de actualitate, tinand cont de dezavantajele pe care le prezinta aceasta metoda.

La Clinica Proctoline utilizam cele mai noi metode medicale cunoscute pe plan mondial. Folosim bandarea cu ineluse elastice, prin care se obtine „uscarea” si eliminarea formatiunilor hemoroidale.

Scleroterapia este o tehnica ce presupune injectarea unor substante care alipesc peretii hemoroizilor, conducand la atrofia si eliminarea lor.

Fototermocoagularea „sudeaza” peretii formatiunilor venoase cu raze infrarosii, reducand astfel posibilitatea de a se dilata foarte mult.

Toate tehnicile presupun tratament ambulatoriu, care nu influenteaza programul normal al pacientului; dupa tratament, acesta se urca la volan si isi poate continua activitatea la birou, fara sa aiba dureri sau disconfort cauzate de tratamentul proctologic.

In gradele minore ale bolii hemoroidale, rezultate bune se observa dupa simpla schimbare a modului de viata, pe care l-am explicat la capitolul profilactic, si administrarea unor medicamente venotrofice si venotonice, pentru intarirea peretilor venosi si cresterea elasticitatii venelor.

In cazul in care boala este ignorata vreme indelungata, se poate ajunge la complicatii majore: hemoroizi ireductibili, de dimensiuni foarte mari, prolabati (iesiti) prin anus, sau formatiuni hemoroidale mixte, cand hemoroizii interni se unesc cu cei externi, din cauza volumului mare de sange si a presiunii crescute, la care singura optiune este cea chirurgicala.

Nu este de dorit sa se ajunga la astfel de faze ale bolii, deoarece acest tratament este dificil si traumatizant pentru pacient.

Pentru hemoroizii externi nu sunt indicate metode invazive de tratament. Se recomanda baile de sezut cu apa calaie spre rece (pentru diminuarea volumului acestora, prin vasoconstrictie) si unele preparate venotrofice si trombolitice (pentru marirea elasticitatii tesutului).

Cu aceste metode isi reduc dimensiunea in timp, apoi se resorb. In cazuri grave, cand cheagul persista, se poate interveni chirurgical prin trombectomie (excizia trombului), sau radiochirurgical, cu un aparat special, care elimina foarte usor nodulul de sub piele, cu anestezie locala, fara sangerare si fara sutura.

Deoarece am intalnit numeroase cazuri de pacienti care se trateaza la sfatul cunostintelor cu anumite produse proctologice care se elibereaza in farmacii fara prescriptie medicala, fac precizarea ca nu sunt recomandate unguentele in tub cu cap aplicator alungit, clismele si supozitoarele, deoarece la introducerea in anus pot avea efect traumatizant pentru formatiunile hemoroidale, ducand de cele mai multe ori la sangerari masive si la agravarea bolii.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE