Sari la conținut

Hemoroizi vechi – cauze, simptome si tipuri.

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Cauze simptome si tipuri de hemoroizi vechi

Plexul hemoroidal intern si plexul hemoroidal extern sunt dispuse la capetele canalului anal sub forma de bureti circulari foarte vascularizati. Canalul anal are cca 3,5 centimetri si este invelit de un sfincter anal intern si un sfincter anal extern sub forma de straturi musculare.

Plexul hemoroidal intern (Hemoroizii interni)

Plexul hemoroidal intern (sau hemoroizii interni cum este mai uzitat) se afla la circa 3 – 4 cm de orificiul anal extern, deci nu poate fi vazut cu ochiul liber, si este acoperit de mucoasa de tip digestiv care nu are sensibilitate somatica, deci nu doare. Acesta este motivul pentru care marirea plexului hemoroidal intern (sau al hemoroizilor interni) nu este perceput de purtator pina cind nu apar complicatii!

Hemoroizi sau boala pozitiei bipede

La inceput, hemoroizii sunt asimptomatici, daca nu vezi si nu te doare nu ai cum sa stii ce se intimpla. Asta pina cind incep sa apara singerari cu singe rosu curat dupa scaun, fara dureri, apar unele umflaturi la exterior imediat dupa defecatie care apoi dispar dar devin din ce in ce mai mari sau chiar ies hemoroizii interni din anus pentru a reintra singuri in prima faza, impinsi cu degetul mai tirziu sau de loc in final!

Plexul hemoroidal extern (Hemoroizii externi)

Plexul hemoroidal extern (sau hemoroizii externi) este situat chiar la capatul extern al canalului anal, sub tegument, din care cauza se modifica ca volum si se poate palpa, se poate vedea si chiar doare datorita distensiei tegumentului, care este foarte bogat in filete nervoase senzitive.

Astfel foarte multi pacienti, cind vin la medic, afirma ca ei au doar hemoroizi externi nu si interni pentru ca doar asta percep. Dar asa cum nu exista lac de acumulare fara un baraj, nici hemoroizi externi nu poti sa ai fara hemoroizi interni dilatati, pentru ca directia de curgere a singelui venos este ascendenta, catre inima, adica barajul este la interior si acumularea la exterior.

Plexurile hemoroidale fac parte din circulatia OBLIGATORIE de intoarcere a singelui de la nivelul rectului si sunt prezente la absolut toate persoanele.

Datorita directiei ascendente a circulatiei sanguine, invers decit directia de eliminare a gazelor si a materialelor fecale, se creeaza o situatie problematica la nivelul ampulei rectale (locul de depozitare a materiilor fecale pina la defecatie) atunci cand presiunea asupra peretilor este crescuta printr-o acumulare marita de gaze, golirea plexului hemoroidal intern este ingreunata in timp ce umplerea lui de jos in sus, prin plexul hemoroidal extern, este normala.

Astfel buretele hemoroidal intern se umfla si ajuta la contentia de finete care se opune pierderii involuntare de gaze.

O mare parte a populatiei sufera de ceea ce se cheama INSUFICIENTA VENOASA CRONICA (un defect genetic cu caracter ereditar) si care are ca manifestari dilatatiile venoase hemoroidale sau hemoroizii (detalii aici) si dilatatiile sistemului venos extern de la nivelul membrelor pelvine sau binecunoscutele varice.

Aceasta inseamna slabiciunea peretelui venos la presiune, care in decurs de ani, fara sa se vada sau sa doara, duce la cresterea diametrului unor formatiuni venoase, cum ar fii cele ce alcatuiesc hemoroizii.

La fel cum un burete uscat introdus in apa isi creste volumul si diametrul ochiurilor sale, pe masura ce volumul hemoroizilor interni creste, ei vor contine din ce in ce mai mult singe (mai ales in pozitia in picioare sau sezind pe scaun) si vor devenii din ce in ce mai grei, luind forma de ciorchine si avind tendinta sa coboare catre exterior.

E usor de inteles situatia cind un bol fecal de consistenta crescuta trece din ampula rectala prin canalul anal (care este de doua ori mai mic ca diametru!) va lua „in cap” hemoroizii internii, ii va impinge catre exterior si chiar ii va rupe producind singerarile hemoroidale.

Pe de alta parte, la fiecare scaun, hemoroizii interni sint prinsi in interiorul canalului anal dupa fiecare scaun, o perioada de timp, pina revin la pozitia obisnuita, ducind la cresterea presiunii la nivelul plexului hemoroidal extern si deci aparitia si cresterea HEMOROIZILOR EXTERNI.

Daca blocajul nu se remite in timp util singele blocat la nivelul hemoroizilor externi se coaguleaza si astfel apare TROMBOZA HEMOROIDALA EXTERNA, care este extrem de dureroasa si deseori invalidanta pina la remisiune.

Astfel ceva care „nu se vede si nu doare ” la inceput poate sa faca multe zile amare celui care nu crede ca merita sa se trateze cind apar primele simptome ale bolii hemoroidale.

Un proverb din lumea medicala spune ca „Medicina e croitorie cu materialul clientului! E stofa buna iese si costumul bun, e rupta si de slaba calitate, mai punem cite un petec, mai cirpim, dar piese de schimb nu prea avem…”

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE