Asa cum stim, hemoroizii normali sunt inflamatii ale vaselor anorectale, fie la interior sau fie la exteriorul anusului, insa hemoroizii trombozati (hemoroizi externi inflamati) sunt acumulari de sange in primul strat al epidermei din regiunea anala si a perineului (detalii aici).
Acest tip de hemoroizi externi se formeaza prin spargerea peretilor venelor anorectale atunci cand hemoroizii externi se inflameaza excesiv, aparand astfel o umflatura sub forma de cheag.
Chiar si un scurt examen vizual poate fi concludent: pacientul prezinta pungi de sange inchegat, de dimensiunea unei monede, tari si dureroase la atingere. In cazurile cele mai grave de hemoroizi trombozati, aceste pungi de sange nu mai au diametrul de 2 – 4 cm, ci pot ajunge pana la zece centimetri in lungime si sapte in latime, semanand mai mult cu un semn din nastere, decat cu o formatiune recent dezvoltata.

Predispozitie hemoroizi

Persoanele predispuse la boala hemoroidala sunt cele care sufera de afectiuni ale sistemului circulator sanguin.
Prin urmare, aceste persoane au peretii capilarelor si venelor mai subtiri decat este normal, ceea ce conduce, logic, la ideea ca acesti pereti se pot fisura oricand. Daca ei se fisureaza la nivel cerebral, se produce un hematom. Daca se fisureaza la nivel anal, cheagul format se numeste hemoroid trombozat.

Cauzele principale in aparitia hemoroizilor externi trombozati sunt: cresterea presiunii in abdomen ceea ce impiedica fluxul de sange sa circule normal (sarcina si nasterea pe cale naturala), problemele de tranzit intestinal (constipatia), abuzul de laxative (supozitoarele sau clismele), mobilitatea scazuta (pozitia sezut pe perioade indelungate de timp), alimentatia necorespunzatoare (condimentata), alcoolul, cafeaua, si dieta saraca in fibre.

Simptome hemoroizi trombozati

Principalul simpton in cazul hemoroizilor externi trombozati este durerea acuta, insuportabila, dar si aparitia sangerarilor anale la defecatie sau pe servetul igienic.
Alte simptome ale hemoroizilor trombozati externi reprezinta formarea unui nodul in jurul anusului, precum si umflarea zonei, disconfortul, intepaturi si senzatia de arsura cand se intra in contact cu apa sau la transpiratie in zona rectala, senzatie cauzata de caracterul deschis al ranii.

Cel mai important este, insa, consultul medical de specialitate si alegerea unei optiuni pentru tratament propusa de medic, după evaluarea avantajelor si a dezavantajelor fiecarei proceduri.