Sari la conținut

Fisuri anale - Interviu cu Dr. Radu Viorel

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Multi dintre pacientii nostri acuza suferinte ingrozitoare, cauzate de fisura anala si fistulele anale.

Ce se poate face in cazul in care asuferim de  fisura anala?

Fisura anala este, intradevar, o mare problema pentru pacienti, deoarece uneori provoaca dureri ingrozitoare. O fisura anala este de fapt o ulceratie situata chiar la terminatia canalului anal, in intestinului gros, care se formeaza cel mai des in urma unor traumatisme anale, afectand straturile superficiale ale intestinului (mucoasa si submucoasa), pana la nivelul muschilor sfincterieni.

Fisura anala poate sa apara la persoanele constipate, in urma unui scaun dur, dar si la o persoana sanatoasa, atunci cand in materiile fecale trec anumite resturi alimentare care nu au putut fi digerate: oase de peste, alune, coji de seminte, samburi, corpuri straine inghitite accidental (fragmente de scobitori, ace etc.). Compactate in materia fecala, aceste resturi pot rani intestinul, determinand aparitia fisurilor anale. 

De asemenea, fisura anala poate fi provocata si de introducerea in anus a cremelor cu ajutorul tubului cu cap aplicator, a supozitoarelor dure, a irigatiilor clismatice, dar si de unele proceduri medicale, cum ar fi colonoscopie, interventiile chirurgicale etc. Si scaunele diareice repetate, foarte acide, pot duce la aparitia fisurilor anale prin actiunea de erodare chimica a stratului superficial.

In unele cazuri, fisurile anale trec de la sine, odata cu normalizarea tranzitului intestinal, atunci cand este vorba despre o constipatie pasagera. Alteori, mai ales in cazul persoanelor sedentare, ale caror tesuturi isi pierd elasticitatea, fisurile ulcereaza si nu permit autovindecarea, aceasta cronicizandu-se. 

De asemenea, se ajunge la un cerc vicios: durerea resimtita la nivelul fisurii anale este transmisa de terminatiile nervoase catre creier, acesta incearca sa o minimalizeze contractand permanent muschiul circular al sfincterului, ceea ce duce la deschiderea marginilor fisurii (detalii aici).

Astfel se poate explica de ce multe fisuri anale nu se vindeca total sau se vindeca foarte greu, dupa tratamente indelungate si chinuri din partea pacientului.

Fisurile anale cronice au o simptomatologie atenuata, factorii agresivi fiind mai putin accentuati, dar autovindecarea este incompleta. Totusi, fisurile cronice sunt mai periculoase decat cele acute, intrucat lipsa durerii intarzie prezentarea bolnavului la medic, iar dupa cronicizare se pot intalni fenomene de infectare ale fisurilor si fistulizarea acestora.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE