Sari la conținut

Cum se manifesta fisura anala

Cum se manifesta fisura anala

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Cum se manifesta fisura anala

Fisurile anale acute sunt relativ comune. Acestea afecteaza ambele sexe in mod egal si apar la persoanele de toate varstele, inclusiv copii. Cu toate acestea, adultii mai tineri cu varste cuprinse intre 20-40 de ani sunt cei mai expusi.
Fisuri anale cronice pot aparea mai putin frecvent decat fisuri anale acute, dar ele nu sunt deloc cazuri rare. Se estimeaza ca in jur de 10% dintre persoanele care viziteaza un proctolog (un medic specializat in afectiuni ano-rectale) sunt depistate cu fisura anala cronica.

Simptomele pentru fisura anala includ, de obicei, durere si sangerari.

O fisura anala provoaca o durere severa si ascutita, mai ales in timpul defecatiei. Unii oameni au descris aceasta durere ca pe senzatia de a elimna sticla sparta la scaun. Odata ce acest durere ascutita a trecut, acesta este, de obicei, inlocuita de o senzatie de arsura profunda, care poate fi simtita pentru cateva ore dupa ce ati fost la toaleta.

Fisurile anale pot provoca sangerare in timpul scaunului. Cei mai multi oameni observa o cantitate mica de sange rosu aprins, fie pe toaleta fie pe hartia igienica.

Cand trebuie sa mergeti la doctor?

Discutati cu medicul dumneavoastra daca banuiti ca aveti o fisura anala.
Un examen medical este necesar si pentru a exclude alte conditii, cum ar fi hemoroizi (vase de sange umflate din anus si rect).
De asemena medicul va poate indruma in tratarea posibilelor cauze, cum ar fi sfaturi pentru dieta cu scopul de a evita constipatia.

Cauzele fisurii anale

Fisuri anale sunt cel mai frecvent cauzate de deteriorarea anusului sau canalului anal. Cele mai multe cazuri se dezvolta prima data la trecerea unui scaun dur si tare prin canalul anal.
Principalele cauze ale fisurilor anale includ:
• constipatie – care poate genera dureri la scaun
• diaree – in special diaree cronica
• Boala inflamatorie intestinala – cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa
• sarcina – riscul de a dezvolta o fisura anala este crescut in al treilea trimestru de sarcina (de la saptamana 29 la nastere)
• nastere – tensionarea continua a muschilor in timpul nasterii poate provoca ruperi ale mucoasei anusului
• o infectie cu transmitere sexuala – in cazul in care mucoasa anusului este infectata aceasta, poate provoca descompunerea tesutului, ceea ce duce la o fisura anala

Cancerul

In cazuri foarte rare, o fisura anala poate fi un semn de cancer. Medicul specialist va fi capabil sa va informeze daca fisura anala este un semn al unei boli mai grave in functie de simptomele si aspectul fisurilor dumneavoastra. In cazul in care sunteti susceptibil pentru aceste complicatii, veti efectua teste medicale suplimentare. Este important sa ne amintim ca, in majoritatea cazurilor, fisurile anale nu sunt cauzate de cancer.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE