Sari la conținut

Fistula Anala

fistula anala

Servicii Proctoline

Pentru a vedea serviciile oferite de clinica Proctoline faceti click pe Servicii Proctoline!

Contact Proctoline

Pentru detalii despre toate cele 14 Clinica Proctoline (locatie, numere de telefon si programari) faceti click pe Contact Proctoline!

Articole Proctoline

Pentru a vedea toate articolele medicale faceti click pe Articole Proctoline!

Ce este fistula anala ?

O fisura anala cronicizata, netratata corespunzator, se poate infecta din cauza actiunii bacteriene din materiile fecale. Uneori, aceste infectii pot fi prezente si la nivelul intestinului gros superior, atunci cand bariera protectoare formata din mucoase si submucoase este penetrata din anumite motive, bacteriile ajungand in tesuturile profunde, creand abcese.

Pe un fond de imunitate scazuta cauzata de stres, oboseala accentuata, alimentatie deficitara etc., activitatea bacteriana se amplifica si creeaza abcese mai mari. In momentul in care apare o infectie, organismul cauta sa elimine focarul infectios, purulent, formand traiecte (tuneluri) subcutanate sau mai profunde, cu pereti de tesut conjunctiv bine delimitati.

Totusi, de cele mai multe ori fistulele nu pot penetra toate tesuturile pentru a ajunge in zona perianala (adiacenta anusului) si a deversa materialul infectios.

Unele fistule anale se ramifica, devenind greu de tratat, altele se duc spre cavitatea peritoneala, putand pune in pericol viata pacientului, prin septicemie (detalii aici).

Aceste cazuri reprezinta urgente majore si implica interventii chirurgicale dificile, cu pansamente de drenaj si spitalizare indelungata.

Deseori, in prezenta materiilor fecale diareice, acestea se pot autoinfecta si pot evolua, iar pe termen indelungat genereaza inflamatii cronice, cu reactii subfebrile sau frisoane.

Cum se manifesta fistula anala? Pot fi descoperite inainte de a penetra tesutul perianal?

De cele mai multe ori, fistula anala nepenetranta nu se poate diagnostica decat in urma simptomatologiei data de reactiile inflamatorii cronice pe care le produc.

In cazul fistulelor perianale care au penetrat zona perianala, pacientul observa aparitia unor secretii lichide galbui – produsul de activitate al bacteriilor.

Acestea produc disconfort local cauzat de umezeala, provoaca mancarimi si usturimi.

Ce se poate face in aceste cazuri?

In primul rand, este important sa determinam complexitatea fistulelor, prin fistulografie – injectarea unei substante de contrast si studierea lungimii si ramificatiilor fistulare, analiza care ne orienteaza decizia de tratament.

De cele mai multe ori se intervine chirurgical, pentru extirparea toala a traiectului fistular.

In cazul fistulelor anale simple, care au penetrat zona perianala, folosim radiochirurgia, care poate exciza fistula sub anestezie locala.

In cazul fistulelor anale neinfectate injectam substante sclerozante, care le obtureaza si le atrofiaza.

Este important sa se intervina precoce in cazul descoperirii unei fistule perianale, deoarece in timp acestea pot afecta si sfincterul anal, iar procesul de extirpare duce inevitabil la traumatizarea muschiului sfincterian, putand aparea complicatii majore: incontinenta sfincteriana, stenoze anorectale.

Urmareste paginile noastre

Urmareste informatii despre Clinica Proctoline in retelele de socializare

Vrei sa te sunam noi?


    DESPRE NOI

    Inca din august 1997 se deschide la Bucuresti Clinica Proctoline, prima clinica privata specializata in tratamentul afectiunilor anorectale. Clinica Proctoline a adus in Romania metode noi de tratament pentru
    afectiunile anorectale, care pana atunci se rezolvau doar prin operatie chirurgicala clasica.

    URMARESTE PROCTOLINE