Fisuri anale sunt afectiuni cauzate, in mare parte, de trecerea unui scaun tare prin cavitatea anala.

In cazul femeilor, procesul este diferit de ceea ce se intampla la barbati si are loc mult mai des deoarece spatiul dintre cavitatile anala si vaginala este foarte ingust. Cauzele aparitiei unei fisuri anale pot fi determinate de obicei in timp, daca defecatiile nu sunt evitate in mod intentionat si daca este urmata o dieta bogata in fibre. Fisuri anale pot fi cauzate, deci, de obiceiurile alimentare ale unui persoane, scaunul tare fiind cel care, in cele mai multe cazuri, provoaca rupturi in marginea canalului anal. O alta cauza a aparitiei fisurii este sexul anal; orice obiect introdus in canalul anal poate fi de asemenea in spatele fisurii.

Canalul anal este foarte delicat si fisurile in aceasta zona tind sa fie foarte dureroase si dificil de tratat. Scaunele mari cauzeaza intinderea si fortarea cavitatii anale; scaunul de obicei se intareste din cauza constipatiei si a tinerii materiilor fecale inauntru, prin evitarea mersului la toaleta. La femeile insarcinate, fisurile tind sa fie mai des intalnite pentru ca se pare ca ele au mai multe probleme cu mersul la toaleta si constipatia decat barbatii. Fisurile anale apar aproape de sira spinarii, unde pielea este mai fina.

In timpul defecatiei, muschii anali intra in mod reflex in spasme si terminatiile nervoase dezgolite de fisura produc o senzatie dureroasa. Durerea duce la evitarea defecatiei care poate cauza constipatie, care la randul ei agraveaza afectiuni precum fisuri anale, si intregul proces devine ciclic. Daca nu este gasita o cale de a vindeca aceste fisuri anale sau daca nu sunt vindecate de la sine de corpul nostru, ele risca sa devina cronice. Din cauza faptului ca marginea canalului anal nu poate „lua o pauza” un timp mai indelungat pentru ca anusul este necesar in timpul defecatiei, fisura ramane deschisa.

Printre altele. aceste fisuri anale pot aparea si cauzate de un instrument al doctorului. Chiar daca isi iau masuri de precautie, unii doctori pot rupe din neatentie marginea anusului atunci cand examineaza zona. Nu este o cauza foarte intalnita, dar este una posibila. Fisurile anale pot determina si aparitia unor noduli de piele in partea inferioara a anusului. In mod obisnuit, fisurile de pe anus dureaza mai mult pana se vindeca pentru ca in zona nu exista glande normale de vindecare, cum sunt in restul corpului. Fisurile anale au tendinta sa se deschida foarte repede, ceea ce le face extrem de dureroase si transforma mersul la toaleta intr-un cosmar pentru unii.

In multe cazuri, fisura anala poate provoca sangerari; aceasta este esenta definitiilor pentru fisuri anale. Unele se vindeca spontan, in timp, dar multi oameni se confrunta cu fisuri anale cronice sau unele care dureaza perioade foarte lungi de timp.

Exista proceduri de tratament pentru fisuri anale, cunoscute si pentru vindecarea hemoroizilor. Desi poate parea ciudat ca fisurile anale sunt puse alaturi de hemorizi, ambele boli apar in, sau in jurul anusului, ambele pot cauza sangerari si pot fi cauzate de scaune tari. Deci, uneiori, pot avea simptome asemenatoare.

Cheia reusitei unuit tratament este incepera lui in timp util (pentru a evita o oertatie chirurgicala) si atenta supraveghere a medicului. Clinica Proctoline este clinica care a introdus in Romania tratamentul non-chirurgical pentru hemoroizi si fisuri anale (detalii aici). Aici puteti gasii medicii cu cea mai vasta experienta si garantia a 20 de ani de activitate in Romania.