Romana     Magyar

Az aranyér az érrendszeri kötőszövet betegségét jelenti az anális területen, tehát az erek valamint kötőszöveti betegség, amely a végbélnyílás területén lévő ereket támogatja. Amikor az aranyér vérzik, a vér világos színű, világos piros, tehát nemcsak a vénás vér, ami vissza tér a szívtől, hanem artériás vér is, amelyik élénkvörös, oxigénnel töltve. Ilyen körülmények között a vénák sötétebb vére keveredik az artériákban lévő égő vörös vérrel.

Ez bizonyítja, hogy nemcsak az erek, hanem a kötőszövet betegsége is, amely támogatja az ereket, esetén csökken az érrendszeri-szálas párnák száma.

Az aranyér betegség a két lábon valóállás eredménye, az állás elősegíti a vénák tágulását a végbélben. Valójában az ősi idők óta beszéltek erről a betegségről, még a Szent Fiérce-betegség nevével emlegették, egy szerzetes volt, aki aranyérben szenvedet, és ez a név a középkorig megmaradt

Fontos megemlíteni, hogy az aranyér kezelése a betegség súlyosságától függ (itt részletesebben).

Aranyér tünetei.

Milyen tünetei vannak egy aranyér krízisnek?

Először is, az aranyérvérzésről.

Az aranyerek vérzése, mely általában élénkpiros színű vérzésként jelentkezik, változó időközönként történik, a vérzés gyakran székrekedéshez kapcsolódik, de lehet a hasmenés következménye is. Előfordulhat vérzés rendszeres székletnél is, általában a vér ami az aranyérből származik nem keverődik a széklettel.

Általában az aranyér vérzése a székletürítés végén fordul elő. Amikor a vér sötétebb és keveredve van a széklettel akkor a vastagbél felső területeiről, vagy akár a gyomorból származik.

Ugyanakkor csak a vastagbéltükrözés (kolonoszkópiás) vizsgálat elvégzésével a szakorvos tudja diagnosztizálni a vérzést a székletben.

A második tünet a fájdalom. Mivel az aranyér belső vagy külső lehet, a tünetek is különböznek. A külső aranyér csak akkor fájnak, ha egy vérrög elzárja a vénákat. A belső aranyér azonban gyulladást okoz. Van egy bonyolultabb állapot, a rektális prolapsus, amikor a belső aranyér egy jelentős erőfeszítés miatt, nehezebb széklet során vagy súlyemelés után, kijön a végbélnyílásból.

Lásd még a Proctoline webhelyén a tünetek oldalt.

Aranyér diagnosztizálása

E betegség esetén a helyes diagnózist csak a proktológus végezheti el.

Az orvos diagnosztizálhatja az aranyérbetegséget az ön által leirt tünetek elemzésével és a kórtörténetét ismerve, valamint a végbélnyílás vizsgálat után.

Noha a külső aranyér esetén kitalálhatjuk, mi az, ajánlott a teljes diagnosztikát egy proktológusnak elvégeznie, mert létezhet belső aranyér is, amelyet csak alapos vizsgálatnál lehet azonosítani.

A diagnózissal kapcsolatos további részletek a diagnosztikai módszerekkel foglalkozó oldalon találhatók.

Diéta, higiénia, testmozgás

Az aranyér esetén alkalmazott terápiákat az aranyér betegségének fokától függően változnak.

Az elsőfokú aranyér időről időre vérzik, néha kellemetlenséget okozva.

Ebben a kezdő fokozatban az aranyér betegség kezelése szigorú étrendváltoztatás és higiénián alapul. Az életmódbeli változtatások lágyítják a székletet, megelőzik a székrekedést, kialakítják a rendszeres székelést, ezáltal csökkentik a tüneteket. A fokozott rostbevitel kimutatottan csökkenti a székeléskor jelentkező aranyeres vérzést.

A kellő folyadékbevitel lágyítja a székletet, megelőzi a székrekedést és nem szabad elfelejteni például az olívaolaj és a paraffinolaj széklet lágyító hatását .

Hashajtók nem ajánlottak. A túl sok ülést is el kell kerülni. A betegnek reflexszerűen kell időpontot szakítani amikor a széklet megtörténik, és azt be kell tartani. A WC-n a betegnek a hasi izmok összehúzódására kell összpontosítania székletürítésnél, ezért nem jó, ha a beteg elolvas a WC-én, mert elvonja a figyelmét.

Aranyér okai

Milyen tényezők járulnak hozzá az aranyér kialakulását?

Először is, a bél átmeneti rendellenességei, amikor a beteg székrekedéses rákényszerül bizonyos izomcsoportokat mozgatni és ez a feszültség kiszélesíti az ereket a végbél körül. Az aranyér betegséget okozhatja a túl sok ülés is. Ezért a betegeknek javasolják a mozgást és ne üljön hosszú ideig mozdulatlanul a széken (irodai munka vagy sofőrök esetén).

Egy másik tényező, amely aranyér-krízist válthat ki, a túl fűszeres étrend, így az a beteg aki tudja hogy problémái vannak az aranyérrel, tartózkodjon a paprikától, a borstól, a csípős paprikától és akár a mustártól is. Az aranyér kialakulását a családi hozzátartozás is elősegítheti, mert bizonyos szokásokat, sokszor rosszak, minden családtagnál előfordulnak.

Ha tart a fájdalomtól, és könnyebb módszerrel akar szabadulni az aranyértől, kipróbálhat olyan aranyérkezelést amelyik nem invazív műtéten alapszik, hanem más módszereken alapuló kezelési alternatíva.

Ezek a műtétek magukban foglalják a fotokoagulációt vagy az aranyér rugalmas elasztikus szalaggal való elkötését, ezek a beavatkozások nagyon egyszerűek és nagyon hatékonyak. Esetleg mint alternatív módszer kipróbálhatja a híres Sitz-fürdőket vagy a speciális könnyű testmozgási programokat az egészségének a helyreállításáért.

A végbél előreesése (anális prolapsus) – okok, tipológia és vizsgálatok

A végbél előreesése a végbél nyálkahártyájának több cm-es szakasza kitüremkedik a záróizmon keresztül. A végbél előreesése tünet nélkül is jelentkezhet, de jellegétől függően előfordulhat széklet inkontinencia, széklettartási zavar.

A végbél nyálkahártyája előreesése során a végbélnyílásban megjelenik a nyálkahártya.

A végbél előreesés okai

A végbél (rectum) a vastagbélnek a kismedencében található utolsó szakasza, három rétegből áll: a végbél falából, egy izomrétegből, a környező zsírszövetből.

A Proctoline klinikán a szakorvos kivizsgálja először a végbéltájéki bőrterületet, ezután következik a végbél ujjal történő áttapintása, de a diagnózis megerősítése érdekében végezni fog egy végbéltükrözést, a vizsgálatot egy fényforrással rendelkező merev falu csővel végzik, a kivizsgálás nem igényel előkésztést.

Fontos, hogy a fizikai kellemetlenség első jeleitől kezdve a beteg forduljon szakorvoshoz így akadályozva a betegség súlyosbodását.

Terápiák – Ligatúra rugalmas szalaggal

A másodfokú és harmadfokú aranyér esetén járóbeteg-kezelést alkalmaznak, korházi beutalás nélkül. Gumigyűrűket vagy szalagokat helyeznek el a belső aranyér köré, fájdalommentesen elszorítják a csomót egészen a tövénél, ezáltal megakadályozzák a vér áramlását az aranyérben, aminek nagysága csökkenni fog, és végül hét – tíz nap után leesik, csak egy kis seb marad, ami gyorsan begyógyul. Ezt az eljárást 2-3 hetente megismételik a többi aranyér esetében.

A tágult erek fotokoagulációja. z első, illetve egyes esetekben a második fokozatú aranyér kezelésére alkalmazott másik módszer a kitágult erek infravörös fotokoagulációja. Ezt a módszert gyakran használják együtt a gumiszalaggal való elkötéssel. Az új kezelési módszerek miatt az aranyér injekciós kezelése vesztett népszerűségéből, a csomóba befecskendezett gyógyszer hegképződést okoz, amely a vénát elzárja – ez a szkleroterápia, amit visszereknél is alkalmaznak. A Hátránya, hogy a szklerózis fájdalmat okoz. A fagyasztási módszereket ritkán használják aranyér kezelésére. Amikor az aranyér elérte a negyedik stádiumot, klasszikus műtét szükséges. A szikével eltávolítják az aranyér kötegek, de a hátrány a műtét utáni fájdalom, a kórházi ápolás és az érzéstelenítés kockázata. Mai irány a műtétek számának a csökkenése, az aranyér kezelése minimális beavatkozó módszerek alkalmazása.

Az aranyeres betegség szövődményei

Hemorrhoid trombózis meghatározása, tünetei, a kialakulásának okai és a kezelés

Súlyos szövődménye lehet az aranyeres csomók kizáródása, az úgynevezett „aranyeres krízis” (fájdalom, duzzanat, gyulladt végbéltáji erek, hőemelkedés vagy láz, elesettség) kialakulása. Ilyen esetben sürgős proktológiai/sebészeti ellátás szükséges.

A külső aranyér, a kitáguló erekben a véráramlás nagyon lelassul, ezek trombotizálhatnak az úgynevezett trombotizált külső aranyér már súlyos fájdalommal, duzzadással és gyulladással jár.

Az aranyérbetegség talán leggyakoribb szövődménye az úgynevezett aranyeres krízis. Ez lényegében az aranyeres csomók kizáródását jelenti, ilyenkor az aranyér megduzzad, begyullad, rendszerint babnyi méretű kemény, fájdalmas, kékes-lilás csomó tapintható a végbélnél. Ez a kizáródott csomó azaz a külső, rögösödött aranyér általában 7-14 napon belül felszívódik a csomó és a helyén egy kis bőrfüggelék marad. Ez spontán módon fordulhat elő, még akkor is, ha az ember még soha nem tapasztalta meg az aranyeres betegség tüneteit.

Az aranyeres krízis a végbél környéki artériák és vénák találkozási pontjának a túlzott nyomásterhelése miatt alakul, ezt leggyakrabban a székrekedést kísérő erőlködés, cipekedés vagy köhögés válthatja ki.

A trombózisos aranyér tünetei és kezelése

Az aranyér egy riasztó tünete lehet a vérzés, a fehérnemű, a WC papíron, a WC-én, egyéb tünetek, szúró vagy égő érzés a végbélnyílás területén, ha az aranyér érintkezésbe kerül izzadsággal vagy vízzel, ezt a seb nyitott jellege okozza, hasonlóan egy vágáshoz, amely csípődik, amikor vízzel megérinti. Okok közül kiemelendő a veleszületett, örökletes tényezők (kötőszöveti gyengeség), fokozott hasüregi nyomásviszonyok (terhességszülés, székrekedés, nehéz súlyok emelése, bélürülési zavarok), illetve egyéb civilizációs ártalom, mint például elhízás, életmódbeli káros tényezők (mozgáshiány, tartós állás-ülés), helytelen táplálkozás (rostszegény étrend, csípős, fűszeres, zsíros ételek) és az alkohol.

A rostmennyiség bevitelének növelése és a kellő folyadékbevitel lágyítja a székletet, megelőzi a székrekedést, kialakítja a rendszeres székelést, ezáltal csökkenti a székelési prés alkalmazását. A fokozott rostbevitel kimutatottan csökkenti a székeléskor jelentkező aranyeres vérzést, illetve a székeléssel kapcsolatos diszkkomfort érzés előfordulását belső aranyerekkel rendelkező betegeknél.

Miért szenvedne az aranyér miatt? A krónikus aranyér okozta fájdalom szörnyű. Ne késleltesse, és ne hagyja figyelmen kívül az aranyér tüneteit, a legjobb kezelés a megelőzés.

A legjobb ano-rektális rendellenességekre szakosodott orvosok (aranyér, anális repedések stb.) az önök rendelkezésre áll a klinikánkon.

Szerencsére vannak a PROCTOLINE klinikák, az első magánklinikák, amelyek kifejezetten az aranyérkezelésekre szólnak.