Fisura anala


Fisuri Anale si dureri anale - Ce este fisura anala?

Fisura anala este o ulceratie (ruptura) aparent lineara la nivelul canalului anal, adica in portiunea terminala a tubului digestiv.
Fisura anala este o afectiune relativ frecvent intilnita in practica curenta. Se apreciaza ca aproximativ 6 - 15% din consultatiile pentru patologie anala sunt la pacienti cu fisuri anale.

 

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia fisurii anale?

 

Cea mai frecventa cauza implicata in aparitia fisurii anale este traumatismul canalului anal. Evacuarea unui scaun de consistenta crescuta (constipatia), este recunoscuta de majoritatea pacientilor ca reprezentand factorul declansator al simptomatologiei. Mult mai rar fisura anala este asociata cu episoade diareice sau cu boala hemoroidala. De asemenea, fisurile anale la unii pacienti nu au niciun factor favorizant.
Video Fisura Anala

Cum se manifesta fisura anala?

Simptomul cel mai important pentru fisura anala este durerea. Aceasta are caracter de arsura sau usturime. Este localizata la nivelul anusului si este de intensitate foarte mare, producand uneori tulburari depresive bolnavilor. Durerea anala apare in momentul scaunului si dureaza cateva ore, uneori mai mult, dupa scaun.

fisura anala

Teama pacientilor de scaunul care accentueaza durerile produce inhibitia reflexului de evacuare a materiilor fecale, producand o accentuare a constipatiei si agravarea durerilor. Cresterea contractiei anusului (hipertonia sfincterului anal intern), caracteristica fisurii anale produce la randul ei dificultati in evacuarea scaunului, cu accentuarea constipatiei, precum si tulburari de circulatie a sangelui (ischemie), care impreuna agraveaza aceste fisuri anale.

 

Durerea se asociaza frecvent cu sangerarea anala. Sangerarea din fisura anala este cu sange rosu, in cantitate mica, pe hartia igienica sau in vasul de toaleta.

Mai rar, pot apare prurit anal (mancarimi la anus), tulburari urinare sau secretii care pateaza chilotul.

 

Tratament si diagnostic fisura anala

Examenul competent al unui medic chirurg este esential pentru diagnosticul fisurii anale. Simptomatologia descrisa mai sus sugereaza prezenta unei fisuri anale, dar numai evidentierea leziunii (fisura anala) de catre medic reprezinta certitudinea diagnostica.

Fisura anala acuta (recenta) apare ca o ruptura lineara, superficiala, situata cel mai frecvent in partea posterioara (spre spate) a canalului anal.

 

Fisura anala cronica (veche) apare sub forma unei ulceratii (rupturi) profunde, in forma triunghiulara, ovala sau "in racheta". Spre partea externa a canalului anal poate aparea o proeminenta tegumentara, numita impropriu "hemoroid santinela", iar pe partea interna o alta proemineta, numita papila anala hipertrofica. Cel mai frecvent fisura anala este unica si este localizata posterior (spre spate) si mai rar anterior (spre organele genitale). Mult mai rar fisura anala este dubla (bipolara).

La pacientii cu dureri intense si contractura anala examinarea se face sub anestezie locala cu xilina, ceea ce permite medicului chirurg sa efectueze si examenul anoscopic (examinarea canalului anal si a portiunii terminale a rectului cu ajutorul unui instrument tubular numit anuscop).

Fisurile anale atipice (localizate lateral, nedureroase, multiple) pot fi cauzate de boli grave si necesita investigatii suplimentare, cum ar fi biopsii, examen rectosigmoidoscopic sau colonoscopic.

Complicatii posibile ale fisurii anale

Fisurile anale cronice (cu evolutie indelungata) pot produce complicatii, cum ar fi:
- infectarea fisurii, cu formarea unui abces anal sau a unei fistule submucoase.
- stenoza anala, cand canalul anal, datorita sclerozei, devine stramt si produce tulburari grave de evacuare a scaunului.

In concluzie, fisura anala este o afectiune relativ frecventa a canalului anal, caracterizata prin ruptura acuta sau cronica a mucoasei anale. Ea este produsa de traumatismul local anal prin scaun de consistenta dura (constipatie). Pacientii acuza dureri anale de intensitate mare, uneori insuportabile, asociate cu sangerare si prurit. Evaluarea de catre un medic chirurg competent este esentiala atat pentru precizarea diagnosticului si eliminarea altor cauze mai grave de suferinta anala, cat si pentru un tratament fisura anala adecvat, cu suferinta minima din partea pacientului.227498 vizualizari
DISTRIBUIE PE:
printeaza articol trimite articol intreaba un doctor
Proctoline VIDEO